Şcoli şi grădiniţe închise. Violeta Alexandru nu le recomandă părinţilor să-şi ia concedii pentru a sta acasă cu cei mici

  • Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, propune, într-o postare pe pagina sa de Facebook, în contextul închiderii şcolilor începând de miercuri, ca părinţii să rămână, prin rotaţie, cu copiii acasă.
  • Nu recomandă ca aceştia să intre în concediul medical sau de odihnă.
6276 afișări
Imaginea articolului Şcoli şi grădiniţe închise. Violeta Alexandru nu le recomandă părinţilor să-şi ia concedii pentru a sta acasă cu cei mici

Violeta Alexandru nu le recomandă părinţilor să-şi ia concedii pentru a sta acasă cu cei mici, în contextul unităţilor şcolare închise

„Prin decizia de închidere a şcolilor şi grădiniţelor, părinţii a peste trei milioane de copii se află în situaţia de a identifica soluţii alternative pentru supravegherea copiilor. Părinţii s-au confruntat cu aceeaşi întrebare: avem un plan de rezervă? Cei care au soluţii, au răsuflat uşuraţi. Cei care nu au prin preajmă rude, cei care au un program de lucru îndelungat, cei care nu au angajatori îngăduitori s-au aflat, dintr-o dată, într-o situaţie disperată. Gândul meu s-a dus la cazul lui B., tată din familie monoparentală, care are în îngrijire o fetiţă de 3 ani. În urma unei tragedii, mama a decedat la naşterea fetiţei, tatăl a rămas să îşi crească fiica singur. O are înscrisă la o grădiniţă cu program prelungit”, a scris, marţi seara, Violeta Alexandru, pe Facebook.

Ministrul vine şi cu câteva soluţii pentru părinţi, aplicabile în perioada în care unităţile de învăţământ sunt închise.

„1. Munca de acasă, acolo unde angajatorul permite acest lucru;
2. Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii şi condiţiile logistice permit;
3. Flexibilizarea programului de muncă (modificarea orelor de începere a programului de lucru, prestarea doar a câtorva ore pe zi sau doar a câtorva zile pe săptămână la sediul angajatorului restul muncii urmând a se desfăşura de la distanţă)”, sunt cele trei propuneri are ministrului Muncii.

Conform sursei citate, în cazul familiilor cu doi părinţi, flexibilizarea programului de muncă este preferabilă astfel încât unul dintre părinţi să muncească dimineaţa şi altul după-amiaza.

„De asemenea, la nevoie, dând dovadă de spirit de solidaritate, mai multe familii se pot organiza, astfel încât, pe rând, câte un părinte, prin rotaţie, să rămână acasă cu cei mici. Nu aş recomanda: 1. Concediul de odihnă, în această perioadă. Mai mult, unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislaţii, acordarea concediului unor angajaţi care cer, în masă, concediul de odihnă. 2. Concediul medical. Nu vreau să discut despre cum se poate obţine, dintr-o dată, un astfel de document”, scrie ministrul.

În plus, Violeta Alexandru aminteşte de proiectul de lege aflat în dezbatere la Parlament, proiect conform căruia, dacă se închid şcolile, un părinte poate sta acasă cu copilul/copiii în zile libere plătite de angajatori.

„Aici apare problema unui număr de circa 2-3 milioane de părinţi care pot solicita acest drept simultan. Cam 50% din angajaţii din România”, mai spune sursa citată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici