Şcolile din Bacău au fost închise din cauza riscului producerii de inundaţii / Raed Arafat: Acolo unde este cod roşu, şcolile nu vor funcţiona până revine la normal situaţia

Şcolile din municipiul Bacău au fost închise, miercuri la ora 11.00, deoarece există riscul ca subsolurile şi curţile să fie inundate, potrivit primarului Cosmin Necula, citat de corespondentul MEDIAFAX.

3372 afișări
Imaginea articolului Şcolile din Bacău au fost închise din cauza riscului producerii de inundaţii / Raed Arafat: Acolo unde este cod roşu, şcolile nu vor funcţiona până revine la normal situaţia

Şcolile din Bacău au fost închise deoarece se pot produce inundaţii

Primarul Cosmin Necula a anunţat, miercuri, pe Facebook, că a decis închiderea unităţilor de învăţământ din municipiu din cauza ploii care nu se opreşte.

"Pentru a evita orice situaţie cu potenţial de risc pentru copii, vă anunţ că am luat decizia ca începând cu ora 11 toate unităţile de învăţământ din municipiul Bacău să fie evacuate. Toţi copiii pot pleca acasă! Îi rog pe părinţi să îşi ia copiii de la unităţile de învăţământ", a scris edilul.

Acesta precizează că măsura are caracter preventiv.

"Vă rog să nu credeţi în zvonuri sau mesaje panicante. Datorită ploii care continuă să cadă, există riscul ca subsolurile şi curţile şcolilor să fie inundate. Pentru a evita orice disconfort cauzat copiilor, s-a luat această măsură cu caracter PREVENTIV", a adăugat primarul.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două atenţionări, respectiv cod galben şi cod portocaliu de ploi, valabile de marţi până joi. Avertizarea cod portocaliu de ploi abundente este valabilă de marţi, de la ora 18.00 şi până miercuri la ora 20.00.

"În judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila, Buzău, Prahova, Constanţa şi Tulcea, precum şi în zona de munte aferentă judeţului Dâmboviţa se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 50-60 l/mp şi pe arii restrânse 80-90 l/mp", se arăta în informarea transmisă de specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că închiderea şcolilor din Bacău a fost dispusă pentru că acestea au fost afectate de ploile abundente, admiţând că decizia ar putea avea la bază faptul că plouă în sălile de curs şi precizând că, acolo unde este cod roşu, şcolile nu vor funcţiona.

"Am vorbit cu primarul din Bacău. Am avut o discuţie telefonică. Închiderea şcolilor a fost o decizie pe baza faptului că plouă foarte abundent şi sunt şcoli afectate de aceste ploi, motiv pentru a decis închiderea lor. Va fi o acţiune temporară. Nu mă aştept la astfel de măsuri în alte locuri, însă, în localităţile în care este într-adevăr cod roşu, şcolile la momentul actual nu vor funcţiona până când nu revine la normal situaţia. În municipiul Bacău a fost o decize luată de domnul primar, însă, nu este pe baza unui pericol, cum se vehicula că se va întâmpla ceva, ci pentru că nu putea să ţină copiii în anumite şcoli unde există înţeleg probleme cu apă şi cu ploaia”, a declarat miercuri, la Parlament, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Întrebat dacă plouă în şcoli, Raed Arafat a afirmat că este posibil ca acesta să fie unul dintre motivele pentru care şcolile au fost închise. "Posibil că acesta a fost un motiv că plouă în anumite zone şi pentru copii au decis să oprească, însă este o decizie locală nu este bazată pe un pericol. Eu sper ca de mâine să reînceapă”, mai spus Arafat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici