Seara Europeană de Testare: Nouă din zece cluburi au refuzat accesul romilor

Nouă din zece cluburi, dintre care trei din Bucureşti, testate în cadrul unei acţiuni a monitorilor locali pentru drepturile omului, au refuzat accesul unui grup de romi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit organizaţiei Romani Criss.

72 afișări
Imaginea articolului Seara Europeană de Testare: Nouă din zece cluburi au refuzat accesul romilor

Seara Europeană de Testare: Nouă din zece cluburi au refuzat accesul romilor (Imagine: Mediafax Foto)

Acţiunea din Capitală a fost coordonată de reprezentanţii Romani Criss, iar la Cluj, Craiova şi Dorohoi au fost monitori locali pentru drepturile omului de la TRUST şi Romano Suno.

Rezultatul acţiunilor a fost că nouă din zece cluburi testate nu le-au permis cetăţenilor romi să intre, au precizat, duminică, reprezentanţii Romani Criss, într-un comunicat de presă.

În Capitală, acţiunea s-a desfăşurat în patru cluburi, trei dintre acestea refuzând accesul romilor. Grupul de romi din Bucureşti a fost format din avocatul organizaţiei Romani Criss, un student, un consilier juridic şi o absolventă a Facultăţii de Drept, potrivit sursei citate.

În Craiova au fost testate trei cluburi, toate refuzând accesul romilor, iar în Cluj un grup de romi a încercat să intre în două cluburi, însă nu le-a fost permis. De asemenea, în Dorohoi monitorii au testat un club, unde le-a fost restricţionat accesul.

Acţiunea de sâmbătă s-a încadrat într-o iniţiativă europeană desfăşurată în 16 oraşe din 11 ţări, în aceeaşi noapte, numită Seara Europeană de Testare. La nivel european, 35 de cluburi au restricţionat accesul romilor, arabilor sau africanilor.

Astfel, în Albania, romilor nu li s-a permis să intre în trei cluburi şi un restaurant, iar în Franţa africanii şi arabii au fost excluşi din patru localuri, dintre care două în Paris. În Norvegia, accesul în trei cluburi a fost restricţionat unui grup de cetăţeni norvegieni cu origini africane.

O altă ţară în care africanii şi arabii au fost discriminaţi este Spania, unde reprezentanţii a opt cluburi nu le-au permis acestora accesul.

Prin acţiunea de sâmbătă s-a dat startul unei campanii europene împotriva discriminării etnice şi rasiale. Metoda aleasă, testarea, este un instrument folosit de Mişcarea pentru drepturile civile din Statele Unite ale Americii, pentru combaterea segregării rasiale şi a altor tipuri de discriminare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici