Secetă în Europa: 64% din teritoriu se află sub avertizare sau alertă

Situaţia privind seceta rămâne gravă în multe regiuni ale Europei, iar previziunile privind randamentul pentru porumbul boabe, boabele de soia şi floarea-soarelui sunt cu 16%, 15% şi 12% sub media pe 5 ani.

273 afișări
Imaginea articolului Secetă în Europa: 64% din teritoriu se află sub avertizare sau alertă

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, pe 47 % din teritoriul UE încă se îndeplinesc condiţii de avertizări meteo, ceea ce înseamnă că precipitaţiile au fost mai mici decât de obicei, iar umiditatea solului este deficitară, iar 17 % din UE este în stare de alertă, ceea ce înseamnă că şi vegetaţia şi culturile prezintă efectele negative ale secetei.

„Cumulativ, 64% din Europa se află sub avertizare sau alertă, ceea ce contribuie, de asemenea, la extinderea pe scară largă a zonelor aflate în pericol de incendiu, în întreaga UE”, arată Comisia Europeană.

Stresul cauzat de lipsa apei şi de căldură accentuează perspectivele negative privind randamentul culturilor de vară.

CE susţine că previziunile actuale privind randamentul la nivelul UE pentru porumbul boabe, boabele de soia şi floarea-soarelui sunt următoarele: cu 16 %, 15 % şi 12 % sub media pe 5 ani.

„Deficitul grav de precipitaţii a afectat aproape toate râurile din întreaga Europă, cu un impact negativ asupra sectorului energetic, atât asupra hidrocentralelor, cât şi asupra sistemelor de răcire ale altor tipuri de centrale electrice, precum şi asupra transportului fluvial. Mai multe state membre ale UE au luat măsuri de restricţionare a aprovizionării cu apă, deoarece aprovizionarea cu apă încă poate fi compromisă în săptămânile următoare”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, până în noiembrie 2022, în regiunea euro-mediteraneeană de vest este probabil ca vremea să fie mai caldă şi mai uscată decât de obicei. În ultimele zile, precipitaţiile au atenuat condiţiile de secetă în unele regiuni ale Europei, dar au adus noi provocări deoarece, în unele zone, s-au manifestat sub forma unor furtuni severe.

„Potrivit experţilor JRC, seceta actuală pare să fie în continuare cea mai gravă din ultimii cel puţin 500 de ani. Datele finale de la sfârşitul sezonului vor confirma această evaluare preliminară”, arată CE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici