Secretarul de stat Cristian Irimie: Am discutat doar principiile proiectului Legii sănătăţii. Vor urma discuţii tehnice

Secretarul de stat Cristian Irimie a declarat că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai medicilor, farmaciştilor şi medicilor dentişti au discutat, joi, doar principiile proiectului Legii sănătăţii, urmând să aibă loc discuţii tehnice pe fiecare titlu din lege.

116 afișări
Imaginea articolului Secretarul de stat Cristian Irimie: Am discutat doar principiile proiectului Legii sănătăţii. Vor urma discuţii tehnice

Secretarul de stat Cristian Irimie: Am discutat doar principiile proiectului Legii sănătăţii. Vor urma discuţii tehnice (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Secretarii de stat din Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie şi Adrian Streinu-Cercel, precum şi Cristian Vlădescu, directorul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, au prezentat la discuţiile de joi modificările esenţiale pe care proiectul de act normativ le va aduce Sănătăţii.

La întâlnire au participat echipele conduse de Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor, şi Ecaterina Ionescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti.

Aceştia au fost de acord că, în prezent, este necesară o schimbare majoră în sistemul de Sănătate, iar reformarea profundă a sistemului nu mai putea întârzia, au spus reprezentanţii MS.

"Am avut o primă rundă de discuţii, a rămas că vom mai avea o rundă de discuţii tehnice, pentru că în acest moment am discutat doar principiile legii, şi nu în amănunt, pe articole", a spus secretarul de stat Cristian Irimie, la finalul întâlnirii.

Irimie a precizat că s-a convenit ca specialiştii din minister şi cei din sistem să se reîntâlnească pentru discuţii tehnice pe fiecare titlu din lege, în urma unui calendar stabilit de comun acord, discuţiile urmând să continue într-un ritm alert.

Întrebat despre demiterea lui Tudor Ciuhodaru din funcţia de consilier onorific pe probleme de urgenţe, Irimie a spus că personal nu a fost nici când acesta a fost numit, nici după.

"Nu pot să ştiu, nu intră în atribuţiile mele să comentez demiterea acestuia. Nu am fost nici când a venit, nici când a plecat Ciuhodaru", a precizat Irimie.

Preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae a spus că în prima rundă de discuţii privind proiectul Legii sănătăţii s-au axat mai mult pe filosofia proiectului de lege şi vulnerabilirăţile care pot să apară în implementare, precum şi pe elementele din legislaţia secundară.

"Ceea ce am discutat acum este mai mult filosofia legii şi vulnerabilitatea ei. Am discutat despre ceea ce ar putea să apară în legea secundară, care trebuie să fie în legătură cu legea astfel încât orice ministru care vine să nu poată modifica după bunul plac această lege", a spus Astărăstoae.

El a precizat că va fi stabilit un calendar al discuţiilor, întrucât între Crăciun şi Bobotează, "cu gândul la sarmale", era greu să te gândeşti la lege.

"Suntem de acord cu o anumită flexibilitate, dar dorim o siguranţă pentru asigurat şi cei care lucrează în sistem", a mai spus Astărăstoae, precizând că a solicitat prelungirea termenului de dezbatere.

Preşedintele CMR a adăugat că salută disponibilitatea iniţiatorilor legii de a renunţa la starea conflictuală şi dorinţa de a fi moderatori ai acestui proiect de lege.

"Este loc de schimbări, nu au fost făcute propuneri, dar sigur s-a susţinut ideea de a nu exista monopol, de a proteja corpul medical şi de a fi un echilibru între privat şi public. Există maxim de disponibilitate pentru a face această lege", a mai spus preşedintele CMR.

În timpul întâlnirii, reprezentanţii colegiilor profesionale şi-au exprimat propunerile şi observaţiile privind noua formă a legii şi vor prezenta la minister şi propunerile scrise în acest sens, au mai spus reprezentanţii MS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici