Secretul vieţii lungi dezvăluit de o femeie de 116 ani. Maria Branyas Morera stă pe Twitter, dar departe de oamenii toxici

O catalană în vârstă de 116 ani este cea mai longevivă persoană din lume, iar acum câteva zile a dezvăluit tuturor secretul său.

4660 afișări
Imaginea articolului Secretul vieţii lungi dezvăluit de o femeie de 116 ani. Maria Branyas Morera stă pe Twitter, dar departe de oamenii toxici

Sora André a murit în urmă cu câteva săptămâni, după ce a deţinut recordul de a fi cea mai longevivă femeie din lume. Astfel, ştafeta a fost preluată de Maria Branyas Morera, care la 116 ani a fost desemnată cea mai în vârstă persoană din lume de Guinness World Records (GWR).

Născută în 1907, la San Francisco, Branyas Morera şi-a petrecut ultimii 22 de ani într-un azil de bătrâni din Catalonia (Spania), loc din care menţine contacte cu lumea exterioară datorită… Twitter.

Motto-ul de pe reţeaua de socializare: „Sunt bătrân, foarte bătrân, dar nu idiot”. Timpul i-a testat rezistenţa: Maria Branyas Morera a supravieţuit câtorva încercări: două războaie mondiale, două pandemii globale şi un război civil.

Când avea doar 8 ani, familia a decis să părăsească SUA şi să se întoarcă în Spania, dar călătoria s-a dovedit dureroasă: tatăl Morerei a murit de tuberculoză pulmonară, în timp ce ea şi-a pierdut definitiv auzul la o ureche, după o cădere. Ultimul calvar pe care l-a avut de înfruntat a fost Covid, de care s-a îmbolnăvit în 2020.

„Ordine linişte, legături bune cu familia, contact cu natura”

Intrarea „oficială” din Cartea Recordurilor Guinness i-a determinat pe mulţi jurnalişti să dea buzna peste Branyas Morera, să o întrebe care sunt secretele longevităţii sale incredibile. Ea, care are trei copii, 11 nepoţi şi 13 strănepoţi, s-a declarat „surprinsă şi recunoscătoare” de interesul trezit de noul ei statut, dar a anunţat că ultimele zile au fost stresante şi nu va mai acorda interviuri.

„Am nevoie de pace şi linişte”, a scris pe Twitter. „Locuiesc în Reşedinţa Tura de 22 de ani şi nu vreau să schimb viaţa de zi cu zi a rezidenţilor sau a personalului care are grijă de noi”.

Pentru a satisface marea curiozitate faţă de ea, Branyas Morera a decis totuşi să-şi împărtăşească reţeta de lungă viaţă: „Ordine, linişte, legături bune cu familia şi prietenii, contact cu natura, stabilitate emoţională, fără griji, fără regrete, multe pozitivitate şi stai departe de oamenii toxici”. Fără a uita norocul: „Cred că longevitatea este şi despre noroc”.

Există şi o bază ştiinţifică. Un studiu celebru, publicat în Plos One în 2010, a evidenţiat modul în care influenţa relaţiilor sociale asupra riscului de mortalitate este comparabilă cu factorii de risc stabiliţi şi, prin urmare, a avea relaţii bune este important pentru a trăi mult. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici