Sedii noi de instanţe răsar în ţară cu bani împrumutaţi de la BIRD

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat marţi, la finalizarea lucrărilor de extindere a Tribunalului Gorj, că şapte noi sedii de instanţe vor fi construite în ţară cu bani împrumutaţi de Guvern de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

143 afișări
Imaginea articolului Sedii noi de instanţe răsar în ţară cu bani împrumutaţi de la BIRD

Sedii noi de instanţe răsar în ţară cu bani împrumutaţi de la BIRD

Proiectul de extindere a Tribunalului Gorj a costat circa 12 milioane de lei. „Acest sediu nou va îmbunătăţi condiţiile celor care vor lucra aici - judecători, procurori, avocaţi, grefieri -, şi, am convingerea, că şi justiţiabilul va simţi altfel interacţiunea cu cei care înfăptuiesc actul de justiţie”, a spus Alina Gorghiu.

Ea susţine că a avut săptămâna trecută o întrevedere cu comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, iar una dintre temele abordate a fost eficientizarea sistemului de justiţie din ţara noastră.

„Am fost deja în 9 judeţe şi voi continua. Pentru că deciziile, soluţiile concrete de rezolvare, pe care le luăm la Ministerul Justiţiei, trebuie să ţină cont de nevoile de sprijin de astăzi şi de perspectivă ale tuturor actorilor implicaţi în actul de justiţie. Cea mai mare provocare este cu siguranţă resursa umană. A cărei rezolvare nu ţine doar de Ministerul Justiţiei. Sunt lucruri pe care le pot face Guvernul sau Parlamentul. Aş aminti recenta suplimentare de posturi la DIICOT, precum şi suplimentarea schemei de asistenţi judiciari cu 17 posturi dintre care 2 au fost alocaţi Tribunalului Gorj sau susţinerea pe care am acordat-o în Parlament unei iniţiative privind înfiinţarea posturilor de asistent al judecătorului. Am încredere că şi Legea privind statutul grefierilor va primi cât mai curând un vot pozitiv. Utilizarea adecvată a resursei umane în interiorul sistemului judiciar, cum ar fi redesenarea hărţii judiciare, poate reprezenta, de asemenea, o zonă în care putem găsi soluţii împreună”, a spus ministrul.

Alina Gorghiu a precizat că, recent, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind un acord de împrumut de 100 de milioane de euro cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie si Dezvoltare. Banii vor fi utilizaţi pentru a finaliza proiectarea Cartierului pentru Justiţie din Bucureşti şi a construi 7 noi sedii de instanţe: judecătoriile Calafat, Corabia, Vălenii de Munte, Şimleul Silvaniei, Oraviţa, Filiaşi, precum şi Tribunalul Sibiu. Iar o sumă importantă din acest împrumut va fi alocată procesului de digitalizare a sistemului judiciar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici