Şeful CJ Cluj: Am cerut Salvamont un raport asupra intervenţiei de salvare a victimelor accidentului

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, spune că a cerut, marţi, Serviciului Public Salvamont din subordinea instituţiei să îi prezinte în cursul zilei un raport asupra intervenţiei de căutare şi salvare a răniţilor din accidentul aviatic care a avut loc în Munţii Apuseni.

191 afișări
Imaginea articolului Şeful CJ Cluj: Am cerut Salvamont un raport asupra intervenţiei de salvare a victimelor accidentului

Şeful CJ Cluj: Am cerut Salvamont un raport asupra intervenţiei de salvare a victimelor accidentului (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Horea Uioreanu a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că din raport va trebui să reiasă modul în care s-a intervenit de către echipele de salvamontişti şi cine i-a coordonat.

"Am cerut Serviciului Public Salvamont Cluj să îmi prezinte în cursul zilei un raport asupra intervenţiei de căutare şi salvare a răniţilor din accidentul aviatic care a avut loc în Munţii Apuseni. Raportul va spune cine i-a coordonat, cine i-a solicitat să plece în operaţiunea de salvare şi cum s-a intervenit la locul accidentului. Salvamont Cluj a participat la operaţiunile de căutare cu un număr de 15 salvamontişti, din zona de munte a judeţului Cluj, dar şi din Cluj-Napoca", a spus Uioreanu.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

În avion se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj-Napoca au anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că cele cinci victime ale accidentului aviatic, care au vârste cuprinse între 23 şi 46 de ani, au traumatisme cervicale, cranio-cerebrale, contuzii şi, în particular, traumatisme toracice sau de membre, iar starea lor este stabilă.

"Au fost făcute intervenţii chirurgicale de închidere a fracturilor închise şi pentru reducerea luxaţiilor. Victimele sunt conştiente, stabile hemodinamic şi respirator", a spus Cristina Ghervan, directorul medical al SJU Cluj.

Potrivit acesteia, "echipa medicală a adus la cunoştinţa aparţinătorilor situaţia medicală a fiecărui pacient".

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va prezenta, marţi, ministrului de Interne, Radu Stroe, un raport detaliat cu privire la intervenţia care a avut loc luni, după accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai IGSU.

Potrivit surselor citate, raportul amănunţit va ajunge, marţi, pe masa ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe.

Ancheta în cazul accidentului aviatic este coordonată de procurorii Parchetului Curţii de Apel şi susţinută de reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, expertizele criminalistice fiind realizate de criminaliştii Poliţiei Române, au mai spus sursele citate.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marţi dimineaţă, întrebat despre dificultăţile de localizare a avionului prăbuşit în Apuseni, că răspunsul poate fi găsit la STS Cluj.

"Deocamdată nu am ce reproşa, nu am văzut elementele", a spus Stroe, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor privind operaţiunile de intervenţie în cazul aeronavei prăbuşite.

Întrebat de ce nu a fost trimisă în misiune aeronava SMURD, el a spus că aceasta este "pentru salvare de oameni, nu pentru alte activităţi".

În ceea ce priveşte dificultăţile de localizare a avionului, Stroe a spus că răspunsul poate fi găsit la STS: "Răspunsul îl găsiţi la STS (...) În speţă, la STS Cluj. Bineînţeles că era şi mai bine dacă se putea face o localizare la metru sau la suta de metri".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici