Şeful IGPR: Autorităţile române şi ungare pregătesc acţiuni comune pentru siguranţa rutieră

Şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, anunţă că, după accidentele produse recent în Ungaria în care au fost implicaţi cetăţeni români, poliţiştii celor două state vor acţiona după un plan comun pentru siguranţa traficului rutier.

136 afișări
Imaginea articolului Şeful IGPR: Autorităţile române şi ungare pregătesc acţiuni comune pentru siguranţa rutieră

Şeful IGPR: Autorităţile române şi ungare pregătesc acţiuni comune pentru siguranţa rutieră (Imagine: www.hirado.hu)

Şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Oradea, că, în urma accidentelor produse pe autostrăzile din Ungaria şi soldate cu moartea unor cetăţeni români, poliţiştii din cele două state vor acţiona după un plan comun pentru prevenirea unor astfel de evenimente.

"S-a pus la punct un plan comun de acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere, iar săptămâna viitoare, miercuri, în localitatea Artand din Ungaria va avea loc o întâlnire tehnică a poliţiştilor care vor fi implicaţi în proiect. Acolo se vor prezenta măsurile care se vor lua în următoarea perioadă", a declarat şeful Poliţiei Române.

Chestorul Liviu Popa a arătat că unele măsuri vor viza intensificarea verificărilor comune ale Poliţiei Rutiere şi autorităţilor din domeniu.

"Este necesară identificarea cauzelor care au dus la acele tragedii şi stabilirea unui pachet complex de măsuri, în care vor fi implicate toate autorităţile rutiere, una dintre aceste măsuri fiind intensificarea verificărilor comune ale Poliţiei Rutiere şi ale celorlalte autorităţi din domeniu", a spus Liviu Popa.

În ultimele şase luni, 22 de cetăţeni români au murit în trei accidente grave produse pe autostrăzile din Ungaria. Cel mai recent s-a petrecut în 11 noiembrie, când cinci români şi-au pierdut viaţa şi 27 au fost răniţi după ce un microbuz românesc a intrat într-un TIR slovac, pe autostrada M70, la graniţa Ungariei cu Slovenia.

La Oradea se desfăşoară, vineri şi sâmbătă, o întâlnire bilaterală, a poliţiştilor români şi ungari, fiind organizată de Poliţia Judeţeană Bihor şi având ca scop dezbaterea unor aspecte legate de cooperarea poliţienească, inclusiv în domeniul asigurării securităţii frontierei dintre cele două ţări.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, la întrunire participă şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestorul-şef Marian Tutilescu, şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda, adjunctul şefului Poliţiei ungare, generalul Halmosi Zsolt, dar şi şefii inspectoratelor de Poliţie din judeţele Bihor, Arad, Timiş şi Satu Mare, respectiv omologii ungari din judeţele Hajdu-Bihar, Bekes, Csangrad, Szabolcs-Szatmar-Bereg.

"În cadrul întrevederii bilaterale, reprezentanţii celor două ministere de Interne, român şi ungar, vor evalua stadiul cooperării şi activităţile derulate şi vor dezbate noi modalităţi de lucru pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor din cele două ţări şi consolidarea parteneriatului strategic", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Pe agenda discuţiilor sunt teme precum intensificarea schimbului de date şi informaţii pentru combaterea crimei organizate în Europa de Sud-Est, evoluţia fenomenului infracţionalităţii economice transfrontaliere şi dezvoltarea operaţiunilor comune pentru combaterea acestor ameninţări.

Totodată, vor fi analizate modalităţile de găsire a unor soluţii pentru conectarea bazelor de date le autorităţilor de aplicare a legii în România şi Ungaria, dar şi pentru întărirea cooperării în domeniul prevenirii şi combaterii crimei transfrontaliere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici