Şeful ISJ Gorj: Peste 90 la sută dintre profesori respectă majoritatea prevederilor Codului Etic

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Ion Işfan, consideră că peste 90 la sută dintre profesorii din judeţ respectă majoritatea prevederilor proiectului Codului Etic pentru învăţământul preuniversitar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

280 afișări
Imaginea articolului Şeful ISJ Gorj: Peste 90 la sută dintre profesori respectă majoritatea prevederilor Codului Etic

Şeful ISJ Gorj: Peste 90 la sută dintre profesori respectă majoritatea prevederilor Codului Etic (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.

Acesta a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că aşteaptă să vadă varianta finală a proiectului respectiv pentru a putea face comentarii suplimentare, el menţionând însă că, în baza informaţiilor apărute până acum în mass-media, poate aprecia că majoritatea dascălilor din judeţ respectă cele mai multe dintre interdicţiile propuse în proiectul Codului Etic.

"Să vedem varianta finală şi să vedem şi cum se va aplica, dar la momentul acesta vă pot asigura că, în opinia mea, peste 90% dintre profesorii noştri respectă regulile şi restricţiile care s-au vehiculat în spaţiul public. Şi eu sunt de acord să nu se facă meditaţii cu elevii de la şcoală, să nu se primească niciun fel de cadou şi să nu se strângă bani de cadouri. De ani de zile militez pentru aşa ceva şi eu cred că, în momentul de faţă, cei mai mulţi dintre colegii mei respectă aceste principii", spune Işfan.

Şeful ISJ Gorj consideră binevenită aprobarea unui Cod Etic în învăţământul preuniversitar întrucât, în opinia sa, profesorii ar şti foarte clar ce au voie şi ce le este interzis să practice.

"Normal că e binevenit pentru că toată lumea ar şti atunci ce are voie şi ce nu are voie. Cred că ar asigura şi o transparenţă mai mare în sistemul educaţional şi ar fi şi în ajutorul părinţilor şi elevilor, dar şi al cadrelor didactice. Acum rămâne să vedem când va fi gata şi care va fi forma lui finală pentru că până nu avem măcar un proiect în faţă pe care să discutăm nu facem decât să ne dăm cu părerea despre ceva care nu există", a mai spus şeful ISJ Gorj.

Elaborarea unui astfel de cod a început în urmă cu câţiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru învăţământul preuniversitar, Codul de referinţă al eticii şi deontologiei universitare, precum şi la monitorizarea activităţii Consiliului Naţional de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar şi a Consiliului de etică şi management universitar.

Codul de etică a fost readus în actualitate odată cu scandalul izbucnit la sfârşitul anului trecut, în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.

În urma scandalului de la Şcoala 10, premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educaţiei finalizarea proiectului în termen de două săptămâni, însă acest proiect nu a ajuns până în prezent pe masa guvernului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici