Şeful Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: 11 decembrie, cele mai transparente alegeri din istoria României

Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, a declarat joi că alegerile de duminică vor fi "cele mai transparente desfăşurate vreodată în istoria României", fiind exclusă orice posibilitate ca votul să fie alterat în sistemele informatice.

348 afișări
Imaginea articolului Şeful Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: 11 decembrie, cele mai transparente alegeri din istoria României

Şeful Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: 11 decembrie, cele mai transparente alegeri din istoria României (Imagine: Gabriel Petrescu / Mediafax Foto)

Directorul STS, Marcel Opriş a fost prezent, joi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne pentru ultima şedinţă a Comisiei tehnice privind organizarea alegerilor parlamentare. În cadrul şedinţei, Opriş a declarat că, din punctul său de vedere, sunt cele mai transparente alegeri organizate în istoria ţării, dând asigurări că au fost luate luate multiple măsuri de protecţie astfel încât votul să nu fie "alterat" prin sistemele electronice.

"Vom asista, începând cu 11 decembrie, probabil la cele mai transparente alegeri desfăşurate vreodată în istoria României.(...)Fiind informatizate complet, orice fel de acţiune sau inacţiune a unui participant la acest exerciţiu democratic lasă urme. Am dat dispoziţie, orice fel de operaţiune informatică se jurnalizează, se păstrează atât cât spune legea. Adică dacă este o infracţiune, noi vom păstra aceste jurnalizări până când se stinge efectul infracţiunii, adică nu trei luni, aşa e în lege. Din acest punct de vedere, chiar dacă un operator STS, cineva din BEC, ar face vreo operaţiune în sistemul informatic, prin care să altereze corectitudinea votului, urmele rămân acolo şi sunt la dispozţia justiţiei. Sunt atât de grav ca să înţelegeţi că este exclusă orice fel de posibilitate ca în sistemele electronice să fie alterată voinţa cetăţeanului", a spus şeful STS.

Marcel Opriş a vorbit pe larg şi despre o parte dintre noutăţile pe care le aduc alegerile din 11 decembrie - procesul verbal electronic cu statut provizoriu, conexiuni speciale şi securizate, la cerere, pentru partide.

"Vă amintiţi că, începând cu ora 12.00 noaptea, Biroul Electoral Central, prin statisticienii care au fost detaşaţi, au publicat extrase, situaţii cu procesele verbale întocmite electronic la închiderea secţiei de vot. Acest lucru se va întampla şi acum, doar cu o modificare notabilă - nu va mai exista nicio intervenţie umană în acest proces, în sensul că la ora 12.00 noaptea fix toate procesele verbale,completate electronic aşa cum ştiţi că prevede legea,vor fi publicate automat de sistem, într-un format pe care presa şi partidele îl pot prelua. Deci, prima noutate este procesul verbal electronic cu statut provizoriu. Cred că vă amintiţi că legea prevede aşa ceva.(...)BEC-ul a hotărât şi noi am luat decizia să punem în aplicare. Această transparentizare va mai fi completată cu următoarele măsuri: toate procesele verbale, scanate şi introduse în sistemul de atribuire a mandatelor, la fiecare birou electoral judeţean, vor fi publicate automat, automat de către sistemul informatic în spaţiul public, în aşa fel încât orice cetăţean sau orice formaţiune politică va avea acces la ele. De asemnea, la cerere, pentru nevoile de prelucrare şi de evaluare internă, formaţiunile politice pot cere conexiuni speciale, securizate, prin care datele pot fi introduse şi direct în sistemele informatice proprii de evaluare. Tot în acest sens, BEC-ul a hotărât ca aplicaţia de atribuire a voturilor este dată tuturor formaţiunilor politice care o doresc. Se pot instala pe sisteme proprii şi cu aceste date oficiale îşi pot face propriile atribuiri şi evaluări de rezultate ale alegerilor. De asemenea, aplicaţia oficială care va rula la Biroul Electoral Central (BEC) va fi reverificată pentru conformitate, în ziua de duminică, înainte de a începe să se primească date oficiale introduse de operatorii din judeţe, în prezenţa partidelor politice interesate. Este o măsură fără precedent. În acest fel se certifică că aceea aplicaţie nu este alta decât cea pe care o au partidele.Dacă se vor obţine rezultate diferite, BEC-ul va analiza", a adăugat directorul STS.

În cadrul şedinţei de la MAI s-a explicat şi modul în care va funcţiona sistemul de înregistrare video a numărătorii voturilor în interiorul secţiilor.

"Nefilmarea acestor operaţiuni este infracţiune. (...)În momentul în care undeva, la secţie de vot, o tabletă i se întrerupe funcţionarea aplicaţiei de înregistrare video în centrul de monitorizare se semnalează automat. Este atenţionată persoana care răspunde de buna desfăşurare în secţia de vot ţi se va vedea dacă e un incident tehnic sau dacă a fost o întrerupere voluntară. (...)Aceste înregistrări video, tot conform Hotărârii de Guvern, în cursul nopţii şi a doua zi şi până când vom termina vor fi, odată cu tableta, în fiecare unitate din STS se va încehia un document în care se va menţiona explicit dacă operatorul a folosit sau nu această facilitate, care este obligatorie potrivit legii. Aceste filmuleţe vor fi toate descărcate, vor fi stocate într-un mediu sigur şi, aşa cum prevede legea, vor fi păstrate trei luni de zile. După trei luni de zile le vom distruge împreună cu dispozitivele fizice pe care ele sunt stocate, dacă între timp nu cumva BEC sau organele legii au cerut vreuna dintre înregistrări", a mai spus directorul STS.

La nivelul ţării şi în străinătate au fost amenajate, în total, 19.047 de secţii, fiind făcute deja două simulări cu operatorii de tablete, a adăugat Opriş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici