Video Şeful vămii Albiţa, ridicat de procurorii DIICOT

Şeful Biroului Vamal Albiţa, Ghiţă Berbece, a fost ridicat, vineri, de procurorii DIICOT, alături de liderul interlop moldovean Vasile Rodideal şi de şeful lumii interlope din Iaşi Bogdan Ionuţ Radu, pentru facilitarea transportului de ţigări de contrabandă la graniţă.

299 afișări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reţinut vineri, cinci dintre membrii unei grupări de crimă organizată, pentru iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, prezentare la autoritatea vamală de documente comerciale şi de transport ce se referă la alte mărfuri decât cele prezentate în vamă, înşelăciune şi nerespectarea dispoziţiilor privind operaţiuni de import sau export.

Cei cinci reţinuţi sunt Vasile Rodideal, Bogdan Ionuţ Radu, Ghiţă Berbece, Nicu Cercel şi Vladimir Mardar zis "Vova".

Potrivit anchetorilor, în perioada februarie - iulie 2008, membrii grupului au instigat şoferi de mijloace de transport pentru ca aceştia să introducă ţigări ascunse printre alte mărfuri, pentru care la autoritatea vamală se prezentau documente referitoare la alte bunuri în care ţigările erau disimulate, urmărindu-se astfel obţinerea unui folos material în detrimentul bugetului de stat constând în valoarea accizelor ce s-ar fi datorat dacă ţigările erau introduse legal.

Astfel, gruparea a introdus în ţară, în noaptea de 11 spre 12 aprilie, o cantitate de 338.000 de pachete de ţigări ascunse în spaţii special amenajate în interiorul a trei cisterne.

Un transport similar a avut loc în 11 aprilie, când a fost introdusă cantitatea de 118.790 pachete de ţigări.

Ulterior, în 15 iulie, în mod fraudulos, Vladimir Mardar a introdus o cantitate de ţigări disimulată într-un transport de sucuri.

A doua zi, în 16 iulie, prin Punctul de Trecere a Frontiere Albiţa a intrat în ţară un autovehicul cu remorcă şi a fost supravegheat de poliţiştii de frontieră până în apropiere de localitatea Hârşova, la punctul de lucru al societăţii Anastasia din Constanţa (o fermă părăsită), unde s-a prezentat destinatarul transportului, Nicu Cercel.

În urma controlului, în autovehicul s-au găsit 350.000 de pachete de ţigări, valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat depăşind un milion de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici