Senat: Pensiile pentru persoanele cu handicap accentuat sau grav, scutite de impozit

Senatorii au adoptat, marţi, ca primă Cameră, o iniţiativă legislativă care propune ca persoanele cu handicap accentuat sau grav să beneficieze de scutire de la plata impozitului pe veniturile din pensii.

2060 afișări
Imaginea articolului Senat: Pensiile pentru persoanele cu handicap accentuat sau grav, scutite de impozit

Senat: Pensiile pentru persoanele cu handicap accentuat sau grav, scutite de impozit (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Propunerea legislativă de modificare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, al cărei iniţiator este senatorul PSD Cristian Apostolache, a primit raport favorabil, cu amendamente, din partea Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială.

Potrivit propunerii legislative, aşa cum a fost ea amendată în comisia de specialitate, prevederile referitoare la reţinerea impozitului pe venitul din pensii nu se vor aplica venitului din pensii realizat de persoanele cu handicap grav sau accentuat.

În varianta iniţială, iniţiativa prevedea completarea Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, membrii Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială constatând că actul normativ care trebuia, de fapt, modificat, era Legea privind codul Fiscal.

Recomandând plenului să modifice prevederile legale în vigoare, membrii comisiei de specialitate au arătat că în prezent legea stabileşte că facilităţile fiscale de care beneficiază persanele cu handicap accentuat sau grav sunt doar scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi indemnizaţii de natură salarială.

"Această reglementare este inechitabilă şi creează discriminări între personele cu handicap accentuat sau grav, deoarece veniturile acestora pot fi constituite şi din pensii, nu numai din salari, venituri cărărora în prezent li se aplică regulile generale de impunere a pensiilor prevăzute de Legea 571/2003 privind Codul Fiscal", se mai arăta în raportul prezentat plenului Senatului.

Proiectul, care a fost adoptat prin consensul tuturor grupurilor parlamentare, a fost dezbătut de Senat în calitate de primă cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici