Senatorul Ştefan Pălărie, despre Educaţie în pandemie. Sacrificiile generaţiei COVID, într-un moment de schimbare la faţă a şcolii româneşti

  • 2020 a fost o lovitură puternică pentru sistemul educaţional
  • Copiii sunt mai puternici din punctul de vedere al adaptabilităţii decât adulţii
  • Senatorul Ştefan Pălărie spune că ar trebui construite încă 1400 de şcoli
158 afișări

„Generaţia de sacrificiu” sau „generaţia pierdută”. Sunt doar două variante pentru a descrie colapsul prin care trece sistemul educaţional lovit puternic de pandemie. Vlad Craioveanu a dezbătut acest subiect marţi seară, la emisiunea „Ochii pe Mine”, împreună cu senatorul Ştefan Pălărie.

„Aici e o discuţie largă, eu am văzut-o cu încăpăţânare. Totul e o chestiune de perspectivă şi pe zona de oportunitate. Şi chiar cred că, faţă de martie 2020 - când a venit aşa, ca o secure, anunţul că în două zile se vor închide şcolile, dacă mai ţinem minte momentul acela, surprinzător, de carantină, de anunţare oficială a unei stări de urgenţă. Din acel moment, cumva, toată lumea a crezut că în 2-3 săptămâni ne revenim, iar apoi a fost un fel de explozie, un marş forţat al tuturor cadrelor didactice de a se adapta rapid. Eu îmi aduc aminte că ai mei copii în perioada aceea au învăţat în 3 săptămâni cred ca Webex, Zoom, Google Classroom, după care Teams. Deci injecţie, dacă vrem, de tehnologie şi de digitalizare forţată, dată de această pandemie”, povesteşte Ştefan Pălărie.

„În oraşul nostru, în capitala României, care are un PIB pe cap de locuitor mai mare decât Viena, în această regiune, există şcoli în care părinţii sunt atât de săraci încât au refuzat să ia în cesiune echipamentul de teamă că ar putea să fie nevoit să îl plătească dacă va fi spart, distrus sau dacă va dispărea. Şi atunci, pentru cei mai mulţi dintre copiii din aceste categorii defavorizate, mutarea către şcoala online a însemnat automat zero şcoală. Din prima zi de online, ei au început să acumuleze absenţe. Din fericire, cred că totuşi copiii sunt mai puternici, mai robuşti, din punct de vedere adaptabilitate decât noi, adulţii”, adaugă el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici