Senatul a adoptat o iniţiativă privind înfiinţarea Registrului pentru autorii infracţiunilor sexuale

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege care prevede înfiinţarea Registrului automatizat naţional cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor, iniţiat de mai mulţi parlamentari, printre care şi deputatul independent Oana Bîzgan.

261 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat o iniţiativă privind înfiinţarea Registrului pentru autorii infracţiunilor sexuale

Senatul a adoptat o iniţiativă privind înfiinţarea Registrului pentru autorii infracţiunilor sexuale

Propunerea legislativă privind registrul automatizat naţional cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire, sau asupra minorilor a fost adoptată în plenul Senatului cu 101 voturi „pentru” şi o abţinere.

„În scopul prevenirii şi combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevăzute şi pedepsite de legea penală, precum şi pentru a evita riscul recidivei, se organizează Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor, denumit în continuare Registrul. Registrul se organizează de Ministerul Afacerilor Interne şi se ţine de unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu”, se arată în proiectul de lege adoptat luni, în plenul Senatului.

Registru va ţine evidenţa persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificările şi completările următoare, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracţiunile prevăzute la art 1 (2) de către organele române competente; persoanelor de cetăţenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidenţă din partea autorităţilor centrale din celelalte state membre li ale autorităţilor competente din statele terţe cu privire la săvârşirea unei infracţiuni din cele enumerate la art. 1 (2); persoanelor născute în străinătate despre care s-au primit comunicări din partea autorităţilor ale altor state cu privire la săvârşirea unei infracţiuni din cele enumerate la art 1 (2) şi cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României”, prevede iniţiativa legislativă.

De asemenea, potrivit proiectului legislativ, „nu se înscriu în Registrul persoanelor fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată dispus aceasta în mod expres în cadrul unul proces penal”.

Printre faptele de infracţiune sexuală prevăzute în Codul Penal, care se vor introduce în registru, potrivit iniţiativei, se numără: „infracţiunea de trafic de persoane prevăzută la art 210, infracţiunea de trafic de minori prevăzută la art 211, infracţiunea de proxenetism prevăzută la art 213, infracţiunea de exploatare a cerşetoriei prevăzută la art 214, infracţiunea de folosire a unui minor în scop de cerşetorie prevăzută la art 215, infracţiunea de folosire a serviciilor unei persoane exploatate prevăzută la art 216, infracţiunea de folosire a prostituţiei infantile prevăzută la art 216 , infracţiunea de viol prevăzută la art 218, infracţiunea de agresiune sexuală prevăzută la art 219 (...)”.

Iniţiatorii sunt mai mulţi parlamentari, printre care deputatul independent Oana Bîzgan. Unul dintre motivele înfiinţării Registrului îl reprezintă prevenirea faptelor cu caracter sexual ce pot afecta integritatea psihică a persoanelor sau dezvoltarea în cazul minorilor.

„Registrul reprezintă o soluţie similară cu cea oferită de mai multe state europene precum Austria, Malta Regatul Unit şi Franţa. Registru ar ajuta la prevenirea unor fapte cu caracter sexual sau conex ce pot afecta integritatea psihică a persoanelor sau dezvoltarea în cazul minorilor. Registrul are ca rol şi prevenţia accesului de persoane condamnate în prealabil la poziţii unde ar pitea repeta fapta de natură sexuală. Mai multe cazuri mediatizate din ultima vreme au relevat fapote de natură sexuală, uneori cu minori, comise de persoane în poziţii de autoritate din învăţământ sau siguranţa publică”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiatorii susţin că, potrivit MAI, zilnic, au loc în România cel puţin cinci cazuri de viol.

„Prezentul proiect ar urma să introducă şi necesitatea obţinerii unui extras de pe registru înainte de angajarea personalului pe anumite domenii precum sănătatea, educaţia, sănătatea publică sau apărarea, pentru a ajuta angajatorul să facă angajarea persoanelor ce se fac vinovate de fapte cu caracter secualsau e implică minori în cunoştinţă de cauză. Faptele de natură sexuală reprezintă unul din cele mai amri pericole sociale la ora actuală. Acest lucru e cu atât mai grav având în vedere că victimele crimelor de natură secuală sunt prponderent persoane de sex feminin sau minori. Pedoficlia şi incestul distrug vieţile copiilor înainte ca aceasta să fi avut şansa să înceapă. Zilnic, conform MAI, au loc în medie cinci cazuri de viol în România”, prevede proiectul de lege.

Senatul a fost prima cameră sesizată. Astfel, proiectul urmează să ajungă la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi vot, având rol de for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici