Senatul anulează taxa auto - Mediafax

Senatul anulează taxa auto

Plenul Senatului a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de PDL care prevede anularea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule şi restituirea sumelor încasate din această taxă auto, în termen de 90 de zile de la depunerea solicitării.

102 afişări

Imaginea articolului Senatul anulează taxa auto

Senatul anulează taxa auto

Propunerea legislativă privind modificarea Legii nr.571/2003, Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare a fost adoptată cu 45 de voturi "pentru", 6 voturi "împotrivă" şi o abţinere, în favoarea acestuia votând senatorii PSD, PC şi PDL.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea Codului Fiscal, sens în care iniţiatorii - grupurile parlamentare PDL din Senat şi Camera Deputaţilor - propun abrogarea articolelor din lege referitoare la taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule precum şi restituirea sumelor încasate din aceste taxe speciale.

Plenul Senatului a adoptat şi un amendament venit din partea Comisiei economice, potrivit căruia Ministerul Economiei şi Finanţelor este obligat să restituie persoanelor fizice şi juridice îndreptăţite sumele încasate prin taxele speciale pentru autoturisme şi autovehicule, în termen de 90 de zile de la depunerea de către acestea a solicitării.

Astfel, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Economiei şi Finanţelor va elabora şi va supune spre adoptare Guvernului normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor.

Iniţiatorii proiectului de lege menţionează în expunerea de motive că introducerea acestei taxe speciale contravine Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, nivelul taxei "este unul foarte ridicat, devenind o povară fiscală exagerată pe care cetăţenii trebuie să o suporte la achiziţionarea autoturismelor", iar introducerea acestei taxe creează un tratament discriminatoriu între competitorii de pe piaţa auto românească.

În plus, iniţiatorii menţionează că renunţarea la această taxă nu atrage dezechilibre majore în bugetul de stat, astfel că impactul financiar este unul redus, conform proiectului de buget pe anul 2008 sumele prevăzute a se încasa fiind de 600.800.000 lei.

Punctul de vedere al Guvernului a fost de respingere a iniţiativei legislative, motivaţia reprezentantului Executivului fiind că "introducerea taxei speciale a fost efectul eliminării sistemului de accizare, la care se adaugă măsurile privind protecţia mediului". În plus, Guvernul a arătat că, potrivit Comisiei Europene, România practică o taxare excesivă a maşinilor vechi din alte state membre, iar CE a solicitat Bucureştiului înlocuirea acestei taxe şi nu eliminarea ei.

Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional în privinţa acestui act normativ fiind Camera Deputaţilor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
SENAT ,
LEGE ,
TAXA AUTO ,
ANULARE ,
RESTITUIRE ,
BANI

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.