Sentinţă istorică în Columbia: avortul a fost scos dezincriminat. Preşedintele ţării, printre adversarii deciziei

Instanţa a autorizat întreruperea sarcinii până la 24 de săptămâni de gestaţie.

969 afișări
Imaginea articolului Sentinţă istorică în Columbia: avortul a fost scos dezincriminat. Preşedintele ţării, printre adversarii deciziei

Sentinţă istorică în Columbia: avortul a fost scos dezincriminat. Preşedintele ţării, printre adversarii deciziei

Hotărâre istorică în Columbia: Curtea Constituţională a dezincriminat avortul, autorizându-l până în a 24-a săptămână de sarcină, trecând peste o regulă anterioară care permitea acest lucru doar în caz de viol, malformaţii grave sau pericol pentru femeie.

O regulă, cea în vigoare până acum, care prevedea până la patru ani şi jumătate de închisoare pentru oricine avorta sau ajuta o femeie să o facă, în afara cazurilor prevăzute ca excepţii. De acum înainte, în Columbia se va putea avorta până în a şasea lună de sarcină, fără a fi nevoie de vreun motiv.

Decizia columbiană a stârnit un larg consens, dar şi reacţii critice şi controversate. Mişcările de femei şi cele feministe, politicienii, organizaţiile sociale şi chiar biroul ONU din Bogota au salutat o sentinţă care pune capăt deceniilor de decizii eşuate ale Parlamentului.

Cu 5 judecători în favoare şi patru (inclusiv trei femei) împotrivă, Curtea Constituţională a dispus Ministerului Sănătăţii şi Guvernului să emită de urgenţă un regulament prin care regulile de acces la întreruperea voluntară a sarcinii să fie clare.

Înalte personalităţi ale guvernului columbian, printre care ministrul de externe şi vicepreşedintele Marta Lucía Ramírez s-au opus deciziei. Însuşi preşedintele ţării, Iván Duque, s-a manifestat mereu „pro vita”. Duque a subliniat că „ne confruntăm cu o decizie care afectează întreaga societate columbiană”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici