Sibiu: Amenzi de aproape 200.000 lei, după controale ANPC în bijuterii

Inspectorii ANPC au dat, pentru deficienţele constatate, amenzi de aproape 200.000 de lei, în urma verificărilor făcute în ultimele zile în bijuterii din Sibiu.

412 afișări
Imaginea articolului Sibiu: Amenzi de aproape 200.000 lei, după controale ANPC în bijuterii

Sibiu: Amenzi de aproape 200.000 lei, după controale ANPC în bijuterii

Controalele au fost făcute în ultimele trei zile de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi de specialiştii Direcţiei Metale Preţioase Pietre Preţioase şi Proces Kimberley, din cadrul instituţiei. Au fost verificate 14 firme care efectuează operaţiuni cu metale şi pietre preţioase, în municipiul Sibiu.

În cadrul acţiunii, a fost verificată o cantitate totală de 8.158,46g aur şi 5.203,58g argint.

În urma abaterilor constatate, echipele de control ANPC au aplicat, până în acest moment, amenzi contravenţionale în valoare de 193.000 lei, confiscarea obiectelor pentru expertizare în vederea constatării veridicităţii mărcii de stat în greutate de 1296,83g aur şi 1010,05g argint, confiscarea obiectelor ca urmare a lipsei mărcii de stat, confiscarea obiectelor reprezentând copie de marcă contrafăcută 701,57g aur şi 12,93 argint şi propunerea suspendării autorizaţiei pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase a unui operator.

Din cantitatea totală controlată, au fost confiscate 6.010.24 g aur şi 2.803,52 g argint.

„Din păcate constatăm, la acest moment, că statul român este jefuit, iar obrăznicia unora a ajuns la cote alarmante. În plin centrul unui oraş european, expuse în vitrină, stau obiecte din metale preţioase fără acte de provenienţă, fără marca statului, arătând clar o sfidare de proporţii. Cu complicitatea autorităţilor, unele judeţe din această ţară seamănă, de ani buni de zile, cu un talcioc.
Sper să avem timp să îndreptăm lucrurile, înainte să găsim la amanet vreunul dintre comisariatele noastre”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Principalele nereguli depistate de comisarii ANPC au fost utilizarea unor balanţe fără verificare metrologică, neavizarea autorizaţiei privind operaţiunile cu metale şi pietre preţioase, neafişarea tarifelor pentru prestarea serviciilor cu metale si pietre preţioase, comercializarea obiectelor care au în componenţă pietre nepreţioase (sticlă) la acelaşi preţ cu metalul preţios, comercializarea unor produse din metal preţios neetichetate, lipsa documentelor de provenienţă a mărfii şi lipsa marcajului cu marca de stat, aplicată pe obiectele din metal preţios aflate la comercializare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici