Sindicaliştii cer o întâlnire cu preşedintele şi premierul înaintea finalizării acordului cu FMI

Cele cinci confederaţii sindicale cer preşedintelui Traian Băsescu o întâlnire de urgenţă, înaintea finalizării unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), la care să participe şi premierul Emil Boc, anunţând că luni vor stabili calendarul protestelor.

12 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii cer o întâlnire cu preşedintele şi premierul înaintea finalizării acordului cu FMI

Sindicaliştii cer o întâlnire cu preşedintele şi premierul înaintea finalizării acordului cu FMI (Imagine: Mediafax Foto)

"Vă solicităm stabilirea de urgenţă, înainte de finalizarea înţelegerii cu FMI, a unei întrevederi pentru medierea conflictului social dintre Guvern şi mişcarea sindicală pe măsurile propuse, în vederea evitării unor tensiuni sociale ce pot degenera în situaţii conflictuale similare celor din Grecia", arată sindicaliştii într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu.

Liderii celor cinci confederaţii au anunţat, după întâlnirea de vineri, că vor decide luni calendarul de proteste, care va cuprinde mitinguri şi greve generale. Potrivit acestora, orrganizarea unui miting săptămâna viitoare nu ar fi posibilă din cauza timpului prea scurt.

"Toate măsurile grave anunţate şi asumate de dumneavoastră în numele Guvernului, respectiv: scăderea veniturilor salariale în sistemul public cu 25%, tăierea masivă a subvenţiilor pentru agricultură, reducerea ajutoarelor sociale, reducerea cu 15% a pensiilor, pe fondul neanunţării unor măsuri eficiente pentru reducerea evaziunii fiscale, pentru combaterea corupţiei, a reducerii economiei gri, a relansării economice, precum şi eşuarea dialogului cu Guvernul României, demonstrează haos şi neputinţă", îi scriu preşedintelui Băsescu liderii Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical şi Confederaţiei Naţionale Sindicale "Meridian".

Cele cinci confederaţii sindicale vor trimite o scrisoare deschisă şi Guvernului, FMI, Confederaţiei Sindicale Internaţionale, Confederaţiei Europene a Sindicatelor şi Organizaţiei Internaţionale a Muncii, pentru a informa asupra modului de rezolvare a situaţiei grave "prin transferarea poverii crizei pe umerii lucrătorilor, pensionarilor şi categoriilor defavorizate".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, după negocierile cu FMI, pensiile şi ajutoarele de şomaj vor scădea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, şi vor fi reduse "masiv subvenţiile", banii urmând să fie alocaţi ţintit "către cei care au nevoie de sprijin financiar".

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru MEDIAFAX că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI.

Preşedintele Traian Băsescu a adresat, joi, liderilor sindicali, un apel la decenţă, menţionând că aceştia uită că membrii acestor organizaţii sunt cei care gestionează banii în instituţiile publice ale statului.

El a spus că liderii sindicali apar la televizor şi vorbesc despre corupţie "ca şi cum corupţia s-ar face atunci când se întruneşte Cabinetul".

"Nu ministrul semnează ordinea în care să se facă plăţile, nu ministrul semnează licitaţiile, ci salariaţii lor. Deci e un apel la decenţă, pe care-l fac la domnii lideri sindicali. Aici pun şi eu un accent foarte puternic pe respectarea procedurilor", a spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici