Sindicaliştii îl anunţă pe premier că se retrag din toate comisiile de dialog social

Confederaţiile sindicale îl anunţă pe premier, printr-o scrisoare deschisă, că se suspendă din toate comisiile de dialog social sau oricare alte consultări în cadrul comisiilor ministeriale şi judeţene, inclusiv la Consiliului Economic şi Social, deoarece Guvernul nu ţine cont de partenerii sociali.

14 afişări
Imaginea articolului Sindicaliştii îl anunţă pe premier că se retrag din toate comisiile de dialog social

Sindicaliştii îl anunţă pe premier că se retrag din toate comisiile de dialog social

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", ConfederaţiaNaţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, ConfederaţiaSindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical,Confederaţia Naţională Sindicală "Meridian" îi scriu premierului căGuvernul le rezervă partenerilor sociali exclusiv rolul defiguranţi, fără să ţină cont de niciuna din propunerile şisolicitările acestora, motiv pentru care au decis să sesuspende din toate Comisiile de Dialog Social şi să nu maiparticipe la nicio altă consultare în comisiile ministeriale şijudeţene, inclusiv la Consiliul Economic şi Social.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale susţin că întâlnirilela care participă sunt folosite de Guvern ca justificari ale"consultării democratice", în contradicţie cu spiritul dialoguluisocial european, a Convenţiilor Organizaţiei Internaţionala aMuncii şi a directivelor Uniunii Europene.

"Deşi partenerii sociali, patronatele şi sindicatele, aucomunicat că urgenţa pieţei muncii în România este modificarealegii patronatelor, a legii sindicatelor, a legii contractuluicolectiv de muncă, a legii conflictelor de muncă, a legiiinspecţiei muncii şi a legii tribunalelor muncii, şi nu modificareaCodului muncii, solicitată de Consiliul Investitorilor Străini şide Camera de Comerţ Româno-Americană, Guvernul, încă o dată,printr-o simulare a dialogului social, doreşte să impună reguliproprii pe piaţa muncii, care să dea satisfacţie sponsorilorpolitici", mai arată sindicaliştii în scrisoarea deschisă adresatăpremierului.

Potrivit celor cinci confederaţii sindicale, singureleopinii pe care Guvrenul le-a agreat până acum sunt cele caresatisfac pretenţiile multinaţionalelor reprezentate de ConsiliulInvestitorilor Străini şi de Camera de ComerţRomâno-Americană, fără a se ţine cont de niciunul dinargumentele, propunerile şi solicitările venite din parteapatronatelor si sindicatelor, "singurele care pot reprezentainteresele lucrătorilor pe piaţa muncii din România".

Proiectul de lege privind modificarea Codului muncii a fost pusîn dezbatere publică, vineri, pe site-ul Ministerului Muncii.

Confederaţiile sindicale şi patronale au respins propunereaMinisterului Munci de modificare a Codului muncii, afirmând cănoile prevederi au fost făcute la presiunea Camerei de ComerţRomâno - Americane şi a Consiliului Investitorilor Străini, fărăconsultarea partenerilor sociali.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici