Sindicatele, nemulţumite de oferta privind salariul minim

Sindicatele sunt nemulţumite de propunerea Guvernului privind salariul minim unic la nivel naţional în 2008 de 500 de lei, unele dintre acestea intenţionând să continue conflictul de muncă declanşat în urmă cu două săptămâni.

2 afișări
Imaginea articolului Sindicatele, nemulţumite de oferta privind salariul minim

Lliderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ovidiu Jurcă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este mulţumit de oferta Guvernului, precizând că în maxim două zile vor hotărî, în urma discuţiilor cu membrii de sindicat, dacă acceptă valoarea de 500 de lei pentru salariul minim sau continuă conflictul de muncă.

"Este un compromis trist dacă acceptăm oferta guvernamentală. Într-adevăr, este mai mult de 450 de lei cât a propus iniţial Guvernul şi mai mult de 480 de lei cât au oferit patronatele, dar oferta e departe de a se încadra într-o curbă decentă şi oborabilă, astfel încât în 2009 salariul minim să fie 60 la sută din salariului mediu, potrivit angajamentului guvernamental luat odată cu integrarea în Uniunea Europeană", a spus Jurcă.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Romulus Niţă, a declarat că partea sindicală nu poate accepta valoarea de 500 de lei pentru salariul minim, astfel încât conflictul de muncă va continua, marţi urmând să fie depuse documentele pentru conciliere la Ministerul Muncii.

"Este lăudabil că Guvernul a ridicat valoarea salariului minim de la 450 de lei la 500 de lei, dar această sumă este departe de a putea fi acceptată de noi", a spus Romulus Niţă.

Potrivit liderului CNSLR Frăţia, Marius Petcu, oferta Guvernului pentru salariul minim pe 2008 nu este acceptabilă din punctul de vedere al sindicatelor.

"Partea bună este că va fi un singur salariu minim pe economie la nivel naţional, iar Guvernul a promis că, după rectificarea bugetară din iulie anul viitor vom putea lua în calcul o majorare a salariului minim generată de creşterea economică, astfel că există o perspectivă de creştere a acestui salariu minim", a spus Petcu.

El a precizat că sindicatele sunt nemulţumite de faptul că luni seară, la sediul Ministerului Muncii nu a avut loc o negociere, Executivul venind cu o decizie deja luată, spunând că nu poate oferi mai mult de 500 de lei pentru salariul minim de anul viitor. "Această propunere nu reflectă valoarea reală a unei munci", a mai spus Petcu.

Guvernul, sindicatele şi patronatele au convenit ca salariul minim din 2008 să fie de 500 de lei, a declarat, luni, ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici