Sindicatele primesc de la Guvern drept de folosinţă gratuită şi cumpărare a sediilor la preţ redus

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care acordă confederaţiilor sindicale dreptul de a primi în folosinţă gratuită, pe întreaga durată de existenţă a sindicatului, imobile din domeniul public sau privat al statului şi a cumpăra sediile, în şase luni, la un preţ calculat la valoarea contabilă.

24 afișări
Imaginea articolului Sindicatele primesc de la Guvern drept de folosinţă gratuită şi cumpărare a sediilor la preţ redus

Sindicatele primesc de la Guvern drept de folosinţă gratuită şi cumpărare a sediilor la preţ redus (Imagine arhivă: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Facilitatea va fi introdusă în perioada imediat următoare, printr-o ordonanţă de urgenţă deja redactată la nivelul Guvernului, au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Actul normativ acordă confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional, semnatare ale Contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, dreptul de a primi în folosinţă gratuită, pe perioada existenţei confederaţiei sindicale, imobile aflate în domeniul public sau privat al statului şi în administrarea regiilor autonome, prefecturilor, instituţiilor publice de nivel naţional, judeţean sau local şi a autorităţilor publice centrale şi/sau locale.

Imobilele primite în folosinţă gratuită pot fi utilizate numai cu destinaţia de sedii ale confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional. Dreptul de folosinţă gratuită al confederaţiilor încetează în cazul în care se constată nerespectarea destinaţiei, se arată în actul normativ obţinut de MEDIAFAX.

Confederaţiile sindicale vor suporta numai impozitele şi taxele locale aferente, cheltuielile cu amortizarea şi costurile de întreţinere.

"În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, care au încheiate contracte de închiriere sau utilizează ca sedii imobile proprietate privată a statului, aflate în administrarea regiilor autonome, prefecturilor, instituţiilor publice de nivel naţional, judeţean sau local şi a autorităţilor publice centrale şi/sau locale, pot opta pentru cumpărarea imobilelor. Preţul imobilelor va fi stabilit la nivel valorii contabile a acestora, determinată potrivit legii", se arată în document.

Procedura va fi introdusă prin derogare de la prevederile Legii 213/1998 privind proprietatea publică, care impune statului şi unităţilor administrativ-teritoriale să acorde imobile din patrimoniu în folosinţă gratuită doar pe termen limitat persoanelor juridice fără scop lucrativ, precum şi prin derogare de la Legea sindicatelor, care stabileşte că pentru imobilele din fondul locativ de stat folosite de organizaţiile sindicale ca sedii se achită o chirie corespunzătoare sediilor partidelor.

Executivul justifică operaţiunea prin faptul că, în prezent, confederaţiile sindicale reprezentative din România se confruntă cu probleme majore în asigurarea spaţiilor pentru sedii, nu beneficiază de subvenţii bugetare şi au venituri foarte mici pentru plata chiriilor şi a utilităţilor.

Pe de altă parte, se arată în document, unele instituţii publice au refuzat să încheie noi contracte de închiriere cu aceste confederaţii şi au emis somaţii de evacuare din spaţiile ocupate.

"Toate acestea creează dificultăţi majore în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii sindicale în România şi pun sub semnul întrebării modul în care statul permite desfăşurarea activităţii sindicale care apără drepturile şi promovează interesele profesionale, economice şi sociale ale membrilor de sindicat", se afirmă în ordonanţă.

Guvernul arată totodată că efectele negative ale "acestei stări de lucruri" sunt amplificate de consecinţele grave ale crizei economice actuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici