Sindicatul Europol ameninţă că poliţiştii ies în stradă: urmează prima grevă din istoria MAI

În urma finalizării negocierilor pentru încheierea unui Contract colectiv de muncă (CCM) valabil pentru întreg personalul contractual/civil din cadrul MAI, indiferent de structură, reprezentanţii conducerii desemnaţi să negocieze au refuzat o serie de propuneri, anunţă sindicatul Europol.

2517 afișări
Imaginea articolului Sindicatul Europol ameninţă că poliţiştii ies în stradă: urmează prima grevă din istoria MAI

Sindicatul Europol ameninţă că poliţiştii ies în stradă: urmează prima grevă din istoria MAI

Negocierea contractului colectiv a fost iniţiată în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate iar partea sindicală a fost reprezentată de cele trei organizaţii sindicale reprezentative la nivelul MAI, printre care şi Federaţia Publisind din care face parte Sindicatul Europol.

„Dacă în cazul Acordul colectiv, valabil pentru poliţişti, am scris la momentul respectiv că a fost o adevărată cacealma, fiind iniţiat, negociat şi încheiat în aceeaşi zi, având la masă lideri ai unor organizaţii sindicale care nu au reprezentativitate, şi care au fost folosiţi de către MAI pentru a bloca orice propunere care să vizeze stabilirea unor drepturi suplimentare pentru poliţişti, în ceea ce priveşte Contractului colectiv, valabil pentru personalul contractual, MAI a respectat întocmai prevederile legale. Precizăm că procedura de anulare a acestui Acord colectiv este în derulare. De asemenea, în cazul negocierii CCM-ului nu au mai îndrăznit să se folosească de organizaţii sindicale nereprezentative şi de lideri aserviţi pentru ca acestea să semneze Contractul colectiv, pentru că erau conştienţi că Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va refuza înregistrarea acestuia”, arată o informare a sindicatului.

În urma refuzului angajatorului de a accepta propunerile formulate unanim de către Federaţia Publisind, FSNPPC şi Smart LEX, se creează premisele organizării primei greve din Ministerul Afacerilor Interne. „Sigur, până la momentul încetării activităţii de către personalul contractual, legea ne obligă să parcurgem etapele concilierii şi medierii care se vor asigura de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. După această etapă a concilieri, dacă MAI nu va accepta revendicările, este obligatorie notificarea unităţilor MAI despre organizarea grevei de avertisment care nu poate dura mai mult de 2 ore şi în cele din urmă a grevei propriu-zise, pe perioadă nedeterminată”, precizează sindicatul.

Sindicalişrii mai spun că personalul contractual din MAI, fie că vorbim de IGPR, IGPF, IGI, IGAV, DGPI, DGA, ISU, jandarmerie şi toate celelalte structuri care au încadrat personal contractual nu are nicio interdicţie prevăzută în lege pentru a organiza grevă. Tot Legea nr. 62/2011 a Dialogului social statuează dreptul altor angajaţi din sectorul de activitate (cum sunt MApN, SRI, SIE, STS, SPP) să declare şi ei grevă de solidaritate care implică încetarea activităţii pentru o zi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
mai,
grevă,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici