Sindicatul RomâniaFilm pichetează miercuri sediul Ministerului Culturii

Sindicatul RomâniaFilm va picheta, miercuri, de la ora 10.00, sediul Ministerului Culturii, în semn de protest faţă de "interesele" ministrului Puiu Haşotti, care vrea să îl aducă la conducerea CA al RADEF pe Maxim Meca, de activitatea căruia se leagă "cea mai rea perioadă" din activitatea regiei.

213 afișări
Imaginea articolului Sindicatul RomâniaFilm pichetează miercuri sediul Ministerului Culturii

Sindicatul RomâniaFilm pichetează mâine sediul Ministerului Culturii (Imagine: RomaniaFilm)

Anunţul a fost făcut, marţi, într-o conferinţă de presă, de preşedintele Sindicatului RomaniaFilm, Maria Bikfalvi. Aceasta a precizat că sindicaliştii susţin actuala conducere a RADEF RomaniaFilm, asigurată de Marius Iuraşcu.

Potrivit Mariei Bikfalvi, ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a schimbat, prin ordinul 2483 din 19 septembrie, consiliul de administraţie (CA) al Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmului "RomâniaFilm" (RADEF), printre noii membri ai CA fiind inclus şi un fost director al instituţiei, Maxim Meca, fapt care ar aduce "o vătămare" regiei.

În 28 septembrie, sindicatul a înaintat o sesizare premierului Victor Ponta, în care cere anularea respectivului ordin al ministrului Culturii, a spus Maria Bikfalvi.

De asemenea, Bikfalvi a anunţat, în conferinţa de presă, că joi va depune o plângere penală împotriva ministrului Culturii, Puiu Haşotti, pentru "abuz în serviciu".

În sesizarea transmisă lui Victor Ponta se spune că prin ordinul 2483 din 19 septembrie au fost revocaţi din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al RADEF RomâniaFilm Alexandru Ungureanu, Nicolae Radu-Cristian şi Gheorghe Bălăşoiu. În locul acestora, în CA al RADEF, au fost numiţi Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, Irina Margareta Nistor şi Maxim Meca.

Sindicatul RomâniaFilm consideră, însă, că respectivul ordin este "nelegal şi netemeinic" din mai multe motive. Astfel, ordinul ar încălca, potrivit reprezentanţilor sindicatului, articolul 5 din OUG nr 109/2011, potrivit căreia "autoritatea tutelară numeşte membrii consiliului de administraţie al regiei autonome după o procedură stabilită expres şi imperative de acte text de lege". Pe de altă parte, sindicatul consideră că "nu există o justă cauză pentru revocarea celor trei membri din Consiliul de Administraţie".

De asemenea, în documentul înaintat premierului Ponta, reprezentanţii sindicatului subliniază că desemnarea lui Maxim Meca în CA al RADEF RomâniaFilm aduce "o vătămare regiei". Maxim Meca a mai deţinut funcţia de director al regiei, iar în timpul exercitării acestei funcţii au fost sesizate mai multe nereguli, în urma cărora CA al regiei a dispus cercetarea disciplinară a acestuia, au precizat reprezentanţii Sindicatului RomâniaFilm.

Pe de altă parte, sindicatul a atras atenţia asupra faptului că Mihail Ţintea solicită să fie repus în funcţia de director general al RADEF RomâniaFilm şi să i se plătească drepturile de care ar fi dispus în perioada suspendării contractului său individual de muncă, faţă de de soluţia definitivă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 13 septembrie 2012.

Sindicatul RomâniaFilm consideră însă că nu i se poate răspunde pozitiv solicitării lui Mihail Ţintea, deoarece directorul RADEF RomâniaFilm este în prezent Marius Iuraşcu.

Maria Bikfalvi a mai spus în conferinţa de marţi că membrii Sindicatului RomâniaFilm vor picheta începând de miercuri, de la ora 10.00, sediul Ministerului Culturii din Bucureşti, în fiecare zi, timp de două ore, până când vor primi un răspuns la revendicările lor.

Pe lângă anularea ordinului lui Haşotti, sindicatul mai cere susţinerea actualei conduceri a RADEF, asigurată de Marius Iuraşcu, garantarea regiei în actuala formă de organizare, stoparea procedurilor de trecere a unor cinematografe la autorităţile locale şi menţinerea numărului actual de slariaţi. 

Mihail Ţintea a fost înlăturat din funcţia de director general al RADEF în mai 2007, fiind considerat, în urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei şi de neexploatarea corespunzătoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scăderea veniturilor instituţiei. Ulterior, el a depus acţiune în instanţă împotriva Consiliului de Administraţie al regiei, cerând reintegrarea în funcţie.

După înlăturarea lui Ţintea, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca. Ulterior, la conducerea RADEF a fost numit Marius Iuraşcu, care conduce România Film din 18 iunie 2009.

În 5 martie 2012, Iuraşcu a fost numit de către premierul de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Atunci, Iuraşcu s-a suspendat din funcţia de director general al România Film pe perioada mandatului său de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimară a România Film a fost preluată de Marcel Negruţi, directorul economic al regiei. În 4 mai 2012, Iuraşcu a demisionat însă din funcţia din funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.

România Film este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat. România Film a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management, conduse de Iuraşcu, cinematografele "Republica" din Cluj (care a primit denumirea "Florin Piersic"), "Patria" din Ploieşti (care astăzi se numeşte "Premiera"), a reabilitat sala "Europa" din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala "Patria" din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua România Film sunt în curs de modernizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici