Sistemul medical este în haos, unul din 5 români moare cu zile - susţine PSD în moţiunea pe Sănătate

Senatorii PSD care au depus la Senat moţiunea simplă cu titlul "Sănătatea - între umilinţa oamenilor şi neputinţa Ministerului Sănătăţii", că sistemul medical este în haos generalizat.

24 afișări
Imaginea articolului Sistemul medical este în haos, unul din 5 români moare cu zile - susţine PSD în moţiunea pe Sănătate

Sistemul medical este în haos, unul din 5 români moare cu zile - susţine PSD în moţiunea pe Sănătate (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Semnatarii moţiunii acuză faptul că anual în România se înregistrează în medie 250.000 de decese, 50.000 dintre acestea fiind decese ce puteau fi evitate.

"Aşadar, în fiecare an, unul din 5 români moare cu zile. Realizările din programul de guvernare, transpuse în practică de Ministerul Sănătăţii, se pot reduce la un singur cuvânt: Haos! Guvernul Boc, Ministerul Sănătăţii, ministrul Cseke Attila dorm liniştiţi! Nu văd, nu aud strigătul de disperare al bolnavilor rămaşi fără medicamente, al cadrelor medicale rămase fără salarii, cel puţin la limita subzistenţei, al medicilor care emigrează în masă", afirmă senatorii PSD în textul moţiunii.

Social-democraţii menţionează că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda recent că în sistemul sanitar românesc trebuie declarată alarmă de cod roşu şi afirmă că Parlamentul ar trebui să îi arate cartonaşul roşu ministrului Cseke Attila, solicitând demisia acestuia.

PSD acuză, în textul moţiunii simple, că plata datoriei spitalelor, în sumă de aproape 800 milioane lei, face ca respectarea legii de către spitale să devină "opţională", unele datorii fiind înregistrate cu încălcarea legii finanţelor publice.

"Iată de ce considerăm că e absolut necesar ca plata acestor datorii să se facă după o atentă, corectă şi responsabilă analiză a modului şi obiectivelor pentru care au fost cheltuiţi banii, sau au fost făcute angajamente bugetare, iar Ministerul Sănătăţii să întreprindă măsuri ferme de recuperare de la cei vinovaţi a sumelor cheltuite fără temei legal şi fără o justificare, a necesităţii şi oportunităţii cheltuielilor", se arată în textul moţiunii.

PSD mai acuză emigrarea fără precedent a medicilor şi a asistentelor medicale, arătând că în ultimii 3 ani 8.331 de medici au solicitat şi au obţinut de la Ministerul Sănătăţii certificate de conformitate necesare pentru a practica profesia în străinătate.

Social-democraţii solicită în moţiune reconsiderarea finanţării sistemului sanitar şi alocarea a cel puţin 6% din PIB pentru sănătate în anul 2011 şi următorii ani, alocarea de sume la proxima rectificare bugetară pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate, reevaluarea grilei de salarizare a personalului medical şi găsirea de soluţii stimulative care să stopeze migraţia medicilor şi a asistentelor medicale, deblocarea posturilor din sistemul sanitar românesc.

PSD a depus, marţi, la Senat, o moţiune simplă pe Sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici