Smaranda Brăescu, prima femeie pilot şi paraşutist cu brevet din România

  • Ministerul Apărării Naţionale aduce un omagiu unei personalităţi feminine importante în România.
  • Smaranda Brăescu a fost prima femeie pilot şi paraşutist cu brevet din România şi campioană europeană în 1931 şi mondială în 1932, cu recordul de 7.400 m la Sacramento, SUA, la paraşutism.
559 afișări
Imaginea articolului Smaranda Brăescu, prima femeie pilot şi paraşutist cu brevet din România
„Viaţa mea o dăruiesc ţării, dar vreau să o dăruiesc frumoasă şi încărcată de glorie. Nu mă voi întoarce decât biruitoare“, spunea Smaranda Brăescu. 
 
Anul 2022 este dedicat Smarandei Brăescu, pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la paraşutism, la data de 19 mai 1932, de către aviatoarea Smaranda Brăescu, transmite MApN, pe pagina de Facebook.
 
Smaranda Brăescu s-a născut pe 21 mai 1897, în satul Hănţeşti, iar activitatea sa este una memorabilă.
 
La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu paraşuta, de la înălţimea de 600 de metri.
 
În dimineaţa zilei de 2 octombrie 1931, Smaranda Brăescu a executat saltul de la altitudinea de 6.000 de metri şi după o coborâre de 21 de minute şi 25 de secunde a atins pământul la vest de Slobozia. Reuşise să doboare trei recorduri la paraşutism: cel naţional, cel european şi cel mondial feminin.
 
La 19 mai 1936 a traversat Marea Mediterană la bordul unui avion cu un singur motor, fără escală. A fost prima femeie care a realizat acest lucru. Zborul s-a desfăşurat pe traseul Roma – Tripoli (Libia) şi a durat aproximativ 6 ore şi 45 de minute.
 
A activat ca instructoare la Batalionul 1 de paraşutişti de la Băneasa fiind una dintre puţinii instructori de paraşutişti militari ai perioadei.
 
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a activat ca pilot în celebra "Escadrilă Albă" de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit şi apoi pe frontul de Vest în Transilvania, Ungaria şi Cehoslovacia, salvând mii de vieţi omeneşti. A fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică - clasa Crucea de Aur.
 
A decedat pe 2 februarie 1948 şi a fost înmormântată la Cimitirul central din Cluj sub numele de Maria Popescu.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici