Sms-urile sunt mai periculoase decât alcoolul

Trimiterea mesajelor text de pe telefonul mobil în timpul şofatului este mai periculoasă decât consumul de alcool sau de droguri la volan, potrivit unui studiu britanic.

83 afișări
Imaginea articolului Sms-urile sunt mai periculoase decât alcoolul

Sms-urile sunt mai periculoase decât alcoolul (Imagine: Mediafax Foto)

Timpii de reacţie ai unei persoane care scrie sms-uri la volan scad cu până la 35 la sută, pe când în cazul unei persoane care a consumat droguri sau alcool aceştia scad cu 12, respectiv 21 la sută, potrivit unui studiu realizat de Laboratoarele de Cercetare a Transportului (TRL) din Marea Britanie.

Studiul mai arată că abilitatea de a menţine maşina pe bandă sau de a conduce la o distanţă sigură de autoturismul din faţă este diminuată faţă de şoferii care au luat cannabis.

Nick Reed, cercetător la TRL, a spus că şoferii care trimit mesaje text în maşină sunt distraşi în momentul în care iau mâna de pe volan pentru a folosi telefonul, când citesc mesaje pe ecranul mic al telefonului sau când se gândesc la conţinutul mesajului pe care îl scriu.

"Această combinaţie de factori determină scăderea timpilor de reacţie şi a controlului vehiculului, ceea ce plasează şoferul într-un pericol mai mare decât dacă ar fi consumat alcool la limita legală", a explicat Reed.

Cercetătorii TRL au spus că scrierea unui mesaj text la volan durează în medie 63 de secunde, timp în care maşina poate parcurge peste jumătate de kilometru, în limitele vitezei legale din oraş şi peste 1,5 kilometri pe autostradă.

Aproape jumătate din tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani recunosc că trimit mesaje text la volan.

Pentru studiul TRL au fost selectaţi 17 tineri de 18-24 de ani, care au luat parte la o simulare de test-drive, în care au scris mesaje text şi au citit sau ignorat sms-uri când le primeau.

Studiul a arătat clar că un şofer care scrie mesaje pe telefonul mobil este mai distras decât unul care a băut până la limita legală a consumului de alcool.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici