SNLO: Halda de steril din Vâlcea are toate avizele necesare

Reprezentanţii SNLO susţin că halda de steril Panga Nord din localitatea vâlceană Mateeşti, unde cinci case au fost "înghiţite" de steril, are toate avizele necesare, fiind realizată în perioada 1985-2002, în baza unui proiect executat de un institut de proiectare din Craiova.

13 afișări
Imaginea articolului SNLO: Halda de steril din Vâlcea are toate avizele necesare

SNLO: Halda de steril din Vâlcea are toate avizele necesare

Într-un comunicat de presă transmis marţi, reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) precizează că alunecarea de teren s-a produs într-o fostă haldă de steril - Panga Nord, realizată ca urmare a activităţii miniere în zonă, ultima societate care a administrat acest obiectiv fiind Compania Naţională a Lignitului Oltenia.

Potrivit sursei citate, halda de steril Panga Nord a fost realizată în perioada 1985-2002, în baza unui proiect realizat de Institutul de Cercetare Ştiinţifică, Inginerie Tehnologică şi Proiectare Mine pe Lignit (ICSITPML) Craiova şi avizat de către toate organismele competente în domeniu.

"În anul 2002, după finalizara lucrărilor de refacere şi ecologizare a suprafeţei terenului, aceasta a fost predată comunităţii locale de către Compania Naţională a Lignitului Oltenia, cu avizul tuturor organismelor implicate în aceste proceduri", se arată în comunicatul SNLO semnat de consilierul Liviu Tomescu.

Sursa citată precizează că SNLO, înfiinţată prin reorganizare parţială a Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia în anul 2004, "înţelege să acorde sprijin comunităţii locale pentru intervenţii în cazul situaţiilor de urgenţă, dar nu îşi asumă responsabilităţi care nu îi aparţin".

Începând de sâmbătă, cinci case din satul Turceşti, comuna Mateeşti, au fost "înghiţite" de halda de steril, iar alte două locuinţe sunt evacuate, în total 12 persoane fiind sinistrate. O familie s-a mutat într-o altă casă deţinută tot în zonă, o altă familie a fost mutată în şcoala din Turceşti, două familii au fost mutate la rude, iar cele două familii care sunt evacuate în prezent vor merge tot la rude.

Alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord din comuna Mateeşti, judeţul Vâlcea, a înaintat, în noaptea de luni spre marţi, cu aproximativ zece metri către cele două case unde cu o zi în urmă autorităţile au început evacuarea familiilor ce locuiesc aici, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici