Şoc în Belgia: 30.000 de copii vânduţi de Biserică pentru adopţie, fără ştirea mamelor

Dezvăluirile au fost făcute într-un podcast al ziarului Het Laatste Nieuws.

4109 afișări
Imaginea articolului Şoc în Belgia: 30.000 de copii vânduţi de Biserică pentru adopţie, fără ştirea mamelor

Şoc în Belgia: 30.000 de copii vânduţi de Biserică pentru adopţie, fără ştirea mamelor

Biserica Catolică ar fi vândut aproximativ 30.000 de copii, fără ca mamele lor să ştie. Informaţia a fost dezvăluită în podcastul „Kinderen van de Kerk” al ziarului belgian Het Laatste Nieuws, în care mamele şi copiii adoptaţi vorbesc pentru prima dată despre aceste evenimente care au avut loc într-o perioadă de timp cuprinsă de la sfârşitul Al Doilea Război Mondial  şipână în anii 1980. Femeile însărcinate şi necăsătorite, potrivit ziarului, au fost plasate în instituţii catolice, unde au suferit umilinţe şi chiar abuzuri sexuale.

În timpul naşterii, unele femei au fost supuse anesteziei generale, în timp ce altele au fost nevoite să poarte mască - toate fiind modalităţi pentru a împiedica mamele să-şi vadă copilul, care era separat imediat după naştere. Unele femei au fost chiar sterilizate.

Altele au fost forţate să semneze un document prin care renunţau la copilul lor sau li s-a spus că s-a născut mort. Copiii au fost vânduţi apoi pentru sume mari - între 10.000 şi 30.000 de franci belgieni (aproximativ între 250 şi 750 de euro), uneori cu mult mai mult - familiilor adoptive.

Biserica solicită anchetă

Documentele neconservate sau distruse fac procesul de reconstituire privind evenimentele extrem de dificil astăzi, spune Debby Mattys (57 de ani), care a fost dată spre adopţie de călugăriţe şi a petrecut mai bine de 20 de ani în căutarea mamei sale naturale.

„Mama avea 18 ani când a avut o sarcină nedorită”, a spus femeia pentru Het Laaste Nieuws. În 2015, Conferinţa Episcopală şi-a cerut scuze victimelor adopţiilor forţate în instituţiile catolice din Parlamentul flamand.

Ca răspuns la mărturiile recente, episcopii şi-au exprimat compasiunea pentru durerea şi trauma victimelor, notează Brussels Times. Biserica solicită o anchetă independentă asupra condiţiilor descrise de femeile implicate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici