Sorin Oprescu se poate interna la Institutul "Marius Nasta" pentru o operaţie la plămâni

Sorin Oprescu, judecat în arest la domiciliu pentru luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu, îşi va putea părăsi locuinţa timp de şapte zile pentru a se interna la Institutul "Marius Nasta" pentru o operaţie la plămâni, a decis, miercuri, definitiv, Curtea de Apel Bucureşti.

244 afișări
Imaginea articolului Sorin Oprescu se poate interna la Institutul "Marius Nasta" pentru o operaţie la plămâni

Sorin Oprescu se poate interna la Institutul "Marius Nasta" pentru o operaţie la plămâni (Imagine: Marian Ilie /Arhiva Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti a judecat luni contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), după ce, în 13 noiembrie, Tribunalul Capitalei i-a admis lui Sorin Oprescu cererea de a-şi părăsi domiciliul timp de şapte zile pentru a se interna la Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", unde ar urma să fie supus unei operaţii la plămâni.

Pronunţarea a fost amânată pentru miercuri, când judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis să respingă contestaţia procurorilor DNA. Astfel, edilul suspendat al Capitalei, aflat în arest la domiciliu, îşi poată părăsi locuinţa timp de şapte zile pentru a se interna la Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", unde ar urma să fie supus unei intervenţii chirurgicale la plămânul la care i-a fost descoperit un nodul.

În săptămâna de spitalizare cerută, Sorin Oprescu va primi vizite regulate în spital din partea poliţiştilor, ca în cazul arestului la domiciliu, dar nu va avea pază continuă.

Primarul suspendat al Capitalei s-a prezentat, luni, la Tribunalul Bucureşti la primul termen în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Edilul va fi judecat în arest la domiciliu, după ce instanţa a decis la termenul de luni să menţină măsurile preventive dispuse în cauză.

Sorin Oprescu, Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, şi alte şapte persoane au fost trimişi în judecată, vineri, de procurorii DNA. Popa este acuzat că ar fi constituit un grup infracţional care a urmărit luarea de mită, din sume provenite din bugetul PMB, pe care, din 2013, l-ar fi condus primarul Capitalei.

Oprescu şi Popa au fost trimişi în judecată în stare de arest la domiciliu.

Tot în arest la domiciliu este şi Romeo Albu, trimis în judecată pentru complicitate la spălare de bani (două infracţiuni), complicitate la dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Alte patru persoane acuzate în acest dosar au fost trimise în judecată în stare de arest preventiv, respectiv: Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu - pentru complicitate la luare de mită (patru infracţiuni), complicitate la dare de mită (două infracţiuni) şi constituire a unui grup infracţional organizat; Mircea Octavian Constantinescu, directorul Direcţiei Economice din Primăria Capitalei la data faptelor - pentru luare de mită şi constituire a unui grup infracţional; Florin Şupeală, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului (CCPBPB) cu atribuţii de director adjunct la data faptelor - pentru luare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat; Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale - pentru complicitate la spălare de bani (trei infracţiuni) şi constituire a unui grup infracţional organizat.

De asemenea, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului la data faptelor, aflată sub control judiciar, va fi judecată pentru luare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat, iar Ion Niţă a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru complicitate la spălare de bani (două infracţiuni) şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, în calitate de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus Sorin Oprescu.

"Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că, pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, "culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (şeful autorităţii publice locale executive), crearea unui eşalon de «secunzi» ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii".

Procurorii au pus sechestru asigurator pe apartamente, case şi terenuri deţinute în proprietate sau în coproprietate, precum şi pe autoturisme, ceasuri scumpe şi mai multe sume de bani descoperite cu ocazia percheziţiilor sau în diferite conturi bancare ale inculpaţilor Mircea Octavian Constantinescu, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, Florin Şupeală, Romeo Albu, Claudiu Bengalici şi Ion Niţă.

Totodată, procurorii au pus sechestru asigurator asupra sumelor de 102.400 de lei şi 9.500 de euro, descoperite cu ocazia percheziţiei, precum şi asupra a trei case deţinute în proprietate sau în coproprietate de Sorin Oprescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici