Sorina Pintea: Trebuia ordine în Agenţia de Transplant. Listele nu erau publice, apăreau pacienţi

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri seară, că statul român ar fi trebuit să depună mai multe eforturi pentru a deveni membru Eurotransplant, dar şi să reorganizeze, până acum, Agenţia Naţională de Transplant, unde au fost semnalate probleme privind transparenţa.

1377 afișări
Imaginea articolului Sorina Pintea: Trebuia ordine în Agenţia de Transplant. Listele nu erau publice, apăreau pacienţi

Sorina Pintea: Trebuia ordine în Agenţia de Transplant. Listele nu erau publice, apăreau pacienţi

„Poate că statul român trebuie să facă mai mult pentru a intra în Eurotransplant sau în orice organizaţie, pentru că sunt mai multe care se ocupă cu asta. 99% din vină - trebuia să facă mai mult în privinţa promovării donării, să facă ordine în Agenţia Naţională de Transplant, pentru că, de fapt, problema a fost transparenţa, listele nu erau publice, erau pacienţi pe liste care apăreau dintr-o dată, motivându-se că erau urgenţe majore. (...) Aceste lucruri trebuie să fie transparente”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la România TV.

Sursa citată a mai precizat că a început deja restructurarea Agenţia. Sorina Pintea a numit-o, miercuri, pe Alexandra Anca Mureşan în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT).

Ministrul a mai spus că unul dintre motivele pentru care ţara noastră nu a intrat în Eurotransplant poate fi şi numărul mic de organe pe care România le-a donat celorlalte state. Sorina Pintea a mai spus că anul acesta au fost transmise mai multe scrisori prin care se solicitau colaborări mai multe stat în ceea ce priveşte transplantul, însă doar Ungaria a răspuns.

„S-a luat legătura cu centrul din Budapesta, lucrurile mergeau în direcţia bună, România a început să dea organe, pentru că a fost 2017, când niciun organ nu a ajuns la ţările Eurotransplant. Părerea mea este că ţările din Eurotransplant ne-au refuzat tocmai pentru acest motiv. În 2015, s-au făcut 40 de transplanturi pulmonare la Viena, când România a dat doi plânâni. În 2016, un singur plămân, în 2017 a venit refuzul. În 2017, niciun organ donat către Eurtransplant. Nu ştiu care a fost adevăratul motiv. Scandalurile clar nu au făcut bine. În 2018, am început să ne preocupăm de promoazrea donării. (...) Am ajuns cu Budapesta la un moment al semnării contractului. (...) Săptămâna viitoare, urmează să mă întâlnesc cu oficialii unguri să definitivăm lucrurile”, a mai spus Sorina Pintea.

Călin Farcaş, un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Braşov, care aştepta un transplant pulmonar de mai bine de doi ani, a murit luni noapte la Institutul „Marius Nasta” din Capitală. Pacientul a fost diagnosticat în urmă cu doi ani cu hipertensiune pulmonară, fiind dependent de aparatul de oxigen. În luna aprilie a acestui an, zeci de braşoveni s-au strâns în faţa Spitalului Clinic Judeţean din oraş, pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte transplantul pulmonar în România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici