Spitalele, obligate să aibă purtător de cuvânt

Ministerul Sănătăţii obligă managerii spitalelor să înfiinţeze în fiecare unitate un birou de relaţii publice şi unul al purtătorului de cuvânt şi să informeze presa despre cazurile speciale, potrivit unui proiect de regulament privind comunicarea unităţii sanitare cu presa.

625 afișări
Imaginea articolului Spitalele, obligate să aibă purtător de cuvânt

Spitalele, obligate să aibă purtător de cuvânt (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit proiectului de regulament-cadru, relaţiile cu reprezentanţii mass-media se desfăşoară prin intermediul Biroului de Relaţii Publice (BRP) şi al purtătorului de cuvânt al unităţii sanitare.

Biroul de Relatii Publice va informa permanent reprezentanţii mass-media asupra activităţii din unitatea sanitară prin organizarea de conferinţe de presă sau declaraţii de presă, emiterea de comunicate de presă, intermedierea de interviuri.

Biroul de Relaţii Publice are obligaţia de a informa reprezentanţii mass-media cu privire la locul, data şi modalitatea aleasă în care se va face informarea pe un anumit subiect.

Pentru a se evita situaţiile de criză şi apariţia informaţiilor incomplete în presă, în cazul evenimentelor deosebite şi neprevăzute, Biroul de Relaţii Publice are obligaţia de a comunica în timp util reprezentanţilor mass-media primele informaţii care pot fi făcute publice, urmând ca, la anumite intervale de timp să actualizeze datele.

Biroul de Relaţii Publice va asigura în permanenţă comunicarea internă între departamentele, secţiile, serviciile unităţii sanitare şi va anunţa conducerea unităţii cu privire la solicitările mass-media şi va realiza zilnic revista presei pe care o va pune la dispoziţia conducerii şi a departamentelor din unitatea sanitară.

De asemenea, BRP va răspunde cererilor formulate în baza Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public (544/2001) şi va răspunde memoriilor şi petiţiilor înregistrate la unitatea sanitară.

Biroul de Relaţii Publice va colabora cu structurile similare din cadrul autorităţilor de sănătate publică şi a Ministerului Sănătăţii Publice.

Conferinţele sau declaraţiile de presă se organizează ori de câte ori reprezentanţii unităţii sanitare au de comunicat informaţii de interes public sau în funcţie de evenimentele aflate în desfăşurare.

Potrivit proiectului, este obligatoriu să se organizeze conferinţe sau declaraţii de presă atunci când are loc un eveniment special: accidente rutiere, accidente de muncă sau casnice, suspiciuni de epidemii, evenimente internaţionale care pot afecta România, sau în cazul unor pacienţi - persoane publice (numai cu acordul acestora).

La conferinţele sau declaraţiile de presă vor participa, pe lângă conducerea spitalului şi purtătorul de cuvânt, toate persoanele implicate în rezolvarea subiectului respectiv.

Conferinţele sau declaraţiile de presă se vor organiza într-un spaţiu special amenajat. Dacă acest spaţiu nu există, în funcţie de condiţii, acestea se pot susţine în curtea unităţii sanitare.

Comunicatul de presă este elaborat de membrii Biroului de Relaţii Publice, pe baza informaţiilor primite de la specialiştii unităţii sanitare şi este avizat de conducerea unităţii sanitare – manager sau director medical.

Realizarea unui comuncat de presă este obligatorie atunci când are loc un eveniment special sau atunci când există mai multe solicitări din presă pe acelaşi subiect.

Documentul a fost supus, de miercuri, dezbaterii publice şi va rămâne pe site-ul Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro) până în 17 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici