Fostul judecător Stan Mustaţă a murit în închisoare. Era condamnat la 8 ani şi 6 luni pentru luare de mită

Stan Mustaţă, fost judecător, a murit de infarct în închisoare. Vezi pentru ce fusese fost condamnat la 8 ani şi 6 luni şi de ce susţinea că dosarul său a fost fabricat artificial

12499 afișări
Imaginea articolului Fostul judecător Stan Mustaţă a murit în închisoare. Era condamnat la 8 ani şi 6 luni pentru luare de mită

Fostul judecătorul Stan Mustaţă a decedat, în noaptea de miercuri spre joi, din cauza unui infarct miorcardic suferit în timp ce i se făcea o dializă. Magistratul era încarcerat de peste doi ani, suferea de cancer şi din cauza unor probleme ale rinichilor.

Moartea lui Stan Mustaţă, fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti, a fost confirmată de avocatul său, Lorette Luca, la Antena 3. Magistratul se afla de mai bine de doi ani în detenţie, după ce a fost condamnat pentru fapte de corupţie.

În 2016, Stan Mustaţă a fost condamnat definitiv la opt ani şi şase luni de închisoare de magistraţii instanţei supreme. Procurorii au dovedit că primea mită pentru a da soluţii favorabile în dosare pe care le judeca. În prima instanţă, Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase la zece ani şi opt luni.

În acelaşi dosar, magistraţii au dispus condamnarea grefierei Mariana Curea (complicele lui Mustaţă) la patru ani şi trei luni, a lui Ion Boraciu la şase ani şi şase luni, a lui Florian Alexandru la cinci ani şi patru luni şi a lui Ciprian Moraru la un an şi patru luni, toate în cu executare.

Prin intermediul lui Ion Boraciu şi al lui Florian Alexandru, Mustaţă cerea bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile, iar Ciprian Moraru a fost condamnat pentru că ar fi dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă.

În motivarea sentinţei de la Curtea de Apel Bucureşti, se arată că, deşi încasa şpăgi consistente, Mustaţă se plângea că s-au scumpit mărţişoarele.

"Inculpatul Mustaţă Stan a adus în discuţie dificultăţile financiare cu care se confrunta din cauza obligaţiilor generate de ziua de 1 martie: 'şaptezeci şi cinci de mărţişoare, mânca-ţi-aş gura ta!', 'Păi, sunt douăzeci şi cinci de grefiere', 'N-a fost până acum aşa scump. Cel mai ieftin mărţişor cinci lei?', 'Înainte dădeam zece milioane, când eram şef! Zece milioane dădeam, că trebuia să dau şi la şefe pe sus. Şi acuma dau şi la şefe pe sus. Pe cuvânt, dacă te mint!' ", se arată în motivare.

Magistratul care l-a condamnat pe Mustaţă menţionează că, deşi împlinise vârsta de pensionare, acesta insistase să rămână în activitate. "Motivul pentru care Mustaţă Stan nu se pensionase era acela de a continua să se folosească de funcţia sa pentru a comite infracţiuni de corupţie şi astfel de a obţine venituri suplimentare ilicite", a considerat judecătorul Curţii de Apel Bucureşti. "‎La stabilirea pedepsei, instanţa va avea în vedere şi faptul că inculpatul săvârşea infracţiunile de corupţie pentru că a-şi suplimenta veniturile obţinute de la locul de muncă întrucât pretenţiile soţiei, ale fiului şi ale amantei erau mari.”

Pe parcursul procesului, Stan Mustaţă le-a spus judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti că este "băutor de vin" şi că, dacă nu ar fi consumat alcool, ar fi conştientizat "pericolul" şi nu ar mai fi ajuns în boxa acuzaţilor. Surse judiciare declarau pentru Mediafax, că la nivelul fostului Parchet Naţional Anticorupţie se ştia încă din 2005 că judecătorul Stan Mustaţă cerea între 5.000 şi 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca.

Cu toate acestea, Mustaţă a susţinut tot timpul că dosarul său a fost "fabricat artificial", pentru că era bănuit că încearcă să tergiverseze dosarul ICA, în care Dan Voiculescu urma să fie condamnat la 10 ani de închisoare. În momentul în care a fost arestat pentru luare de mită, el era unul dintre judecătorii din Dosarul ICA.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici