- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.04.2020, 22:37)
- Otilia Serescu
- Home
- Video
- Politic
- Vești bune
- Economic
- Social
- Externe
- Healthcare Trends
- Marius Tucă Show
- Gândurile lui Cristoiu
- Coronavirus
- Facem România bine
Starea de alertă: ce act normativ o reglementează şi ce implică această situaţie excepţională
- Starea de alertă este reglementată de OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.
- Starea de alertă ar putea fi instituită din 15 mai, după încheierea stării de urgenţă în care ne aflăm.
18487 afişări

Starea de alertă: ce acte normative o reglementează şi ce implică această situaţie excepţională
Odată cu expirarea decretului care a prelungit starea de urgenţă, în 15 mai, România ar putea intra în „stare de alertă”. Aceasta va permite autorităţilor să menţină anumite restricţii pentru a limita efectele negative provocate de epidemia de COVID-19.
Un act normativ care stabileşte reglementări în cazul stării de alertă este Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, document modificat ultima dată în 2005.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cât câștigă o tânără din Suceava care are nouă milioane de abonați pe canalul de YouTube
-
S-a vaccinat Bill Gates. „Unul dintre beneficiile de a avea 65 de ani este că sunt eligibil pentru vaccin”
-
OMS: Măştile de pânză sunt eficiente şi în faţa noilor variante de coronavirus: Modul de transmitere este acelaşi
-
Ion Cristoiu: Peste tot în Europa Winter Is Coming în lupta cu Pandemia. La noi, vorba cântecului, Suflă vînt de primăvară/ Păsările cîntă iară
Conform articolului 2 litera f) a OUG 21/2004, starea de alertă se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.
De asemenea, şi articolul 4 din aceeşi ordonanţă de urgenţă stabileşte la alin. (2) că „Pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră”.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că după data de 15 mai este posibilă varianta ca starea de urgenţă să fie înlocuită cu starea de alertă.
Întrebat dacă după 15 mai are posibilitatea să prelungească starea de urgenţă sau dacă Guvernul poate da stare de alertă, Iohannis a spus că este posibil să fie stare de alertă după această dată.
„Decizia nu o vom lua mâine (miercuri – n.r.) fiindcă vrem să urmărim cum evoluează situaţia din punct de vedere epidemiologic. ŞI decizia dacă vom prelungi starea de urgenţă sau dacă vom găsi o formă alternativă, de exemplu, stare de alertă, o vom lua probabil în cursul săptămânii viitoare, când avem noi date despre mersul epidemiei, însă pot să vă spun, poate cu titlu de premieră, că legislaţia secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgenţă este aproape finalizată. Eu am dorit să fim pregătiţi din timp şi pentru o variantă şi pentru cealaltă”, a spus Iohannis.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.






ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:36
-
astăzi, 10:15