Statul plăteşte 50% din costurile pentru reabilitarea termică a blocurilor

Finanţarea executării lucrărilor de intervenţie pentru izolarea termică a blocurilor de locuinţe se suportă în proporţie de 50 la sută de la bugetul de stat, a decis, miercuri, Senatul, care a aprobat OUG privind creşterea performanţei energetice pentru încălzire la blocurile de locuinţe.

51 afișări
Imaginea articolului Statul plăteşte 50% din costurile pentru reabilitarea termică a blocurilor

Statul plăteşte 50% din costurile pentru reabilitarea termică a blocurilor (Imagine: Mediafax Foto)

 

Actul normativ, dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi adoptat fără amendamente, reglementează lucrările de intervenţie pentru izolarea termică a blocurilor de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990.

Finanţarea acestor lucrări se va face, potrivit ordonanţei, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Potrivit textului ordonanţei, 30 la sută din fonduri sunt aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale ori se obţin din alte surse legal constituite, iar 20 la sută provin din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari sau din alte surse legal constituite.

În ordonanţă se mai arată că toate costurile de proiectare a lucrărilor de intervenţie vor fi suportate integral din bugetele locale.

Documentaţia de proiectare va fi elaborată printr-un singur contract de servicii, atribuit printr-o procedură unică de achiziţii publice, pentru pachete de blocuri de locuinţe cu caracteristici similare.

Plenul a respins, în timpul dezbaterilor, solicitarea senatorului PSD Alexandru Mazăre de retrimitere a proiectului la Comisia pentru administraţie.

Potrivit ordonanţei, vor fi izolaţi termic pereţii exteriori ai blocurilor de locuinţe, vor fi înlocuite ferestrele şi uşile exterioare şi se va asigura termo-hidroizolarea terasei ori a planşeului peste ultimul nivel.

Proiectul a fost adoptat cu 73 de voturi pentru, cinci împotrivă şi două abţineri.

Citeşte şi

Costurile proprietarilor cu izolarea termică a clădirilor vor scădea

Blaga: Nu vom aplica penalităţi pentru locatarii care resping reabilitarea termică

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici