Statul român pierde din nou la CEDO

Un bărbat agresat, în 1997, de poliţiştii care-l suspectau de furtul a şase sticle de apă minerală a câştigat procesul intentat statului român în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a condamnat statul român pentru încălcarea dreptului de a nu fi supus la rele tratamente.

23 afișări
Imaginea articolului Statul român pierde din nou la CEDO

Statul român pierde din nou la CEDO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) informează, într-un comunicat de marţi, că magistraţii CEDO au dat câştig de cauză petentului Nicu Olteanu, pronunţând o soluţie în favoarea acestuia în procesul său cu statul român. Olteanu a fost susţinut în faţa CEDO de APADOR-CH, prin avocaţii cu care ONG-ul colaborează.

Reclamantul s-a plâns în faţa magistraţilor CEDO că, în mai 1997, a fost agresat de doi poliţişti, suferind un traumatism cranian însoţit de numeroase echimoze.

"Mai grav, cei doi poliţişti au folosit împotriva sa armamentul, provocându-i o rană în talpa stângă, deşi incidentul în care a fost implicat reclamantul a fost unul minor, reclamantul fiind suspectat de furtul a şase sticle de apă minerală. Reclamantul s-a mai plâns Curţii Europene că plângerea sa penală împotriva agresorilor s-a finalizat cu o soluţie de neîncepere a urmăririi penale. Mai mult, reclamantul a arătat că statul român nu i-a asigurat un tratament medical adecvat în urma agresiunii a cărei victimă fusese şi a insistat asupra faptului că a fost dus la comisariatul de poliţie spre a i se lua un interogatoriu imediat după ce a suferit o operaţie chirurgicală prelungită al cărei scop a fost extragerea corpurilor metalice din talpă", informează APADOR-CH.

Magistraţii CEDO au constatat încălcarea articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care reglementează dreptul de a nu fi supus la rele tratamente. Articolul a fost încălcat şi sub aspect procedural, întrucât statul român "nu a dispus o anchetă efectivă cu privire la aceste rele tratamente".

Mai mult, Curtea Europeană a constatat încălcarea articolului şi pentru că autorităţile statului român nu i-au asigurat petentului un tratament medical adecvat urmărilor agresiunii a cărei victimă fusese.

În documentul citat, APADOR-CH nu vorbeşte despre despăgubirile dispuse de CEDO în favoarea reclamantului Olteanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici