Stoica: Mi-e teamă că Înalta Curte şi-ar trage spuza pe turta ei dacă ar face bugetul justiţiei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate construi şi executa bugetul justiţiei pentru că pe de-o parte nu are expertiză, iar pe de altă parte ar face-o în mod părtinitor, trăgându-şi "spuza pe turta ei", a declarat Valeriu Stoica, într-o conferinţă privind construcţia bugetului instanţelor.

143 afișări
Imaginea articolului Stoica: Mi-e teamă că Înalta Curte şi-ar trage spuza pe turta ei dacă ar face bugetul justiţiei

Valeriu Stoica (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax foto)

"M-aş teme să transferăm bugetul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru că, pe de-o parte, nu cred că există expertiză la Înalta Curte de Casaţie pentru a face un asemenea buget iar, pe de altă parte, cred că partizanatul ar putea să perturbe în mod drastic acest proces de construcţie şi execuţie bugetară. Mai pe româneşte spus: Înalta Curte o să îşi tragă spuza pe turta ei şi nu ştiu în ce măsură va cunoaşte sau îşi va dori să cunoască nevoile reale ale celorlalte componente ale sistemului justiţiei", a susţinut fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica.

Declaraţiile lui Valeriu Stoica au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă cu tema "Principii ale construcţiei bugetului instanţelor", unde fostul ministru al Justiţiei a arătat că nici Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu ar avea această expertiză pentru construcţia acestui buget.

Potrivit lui Valeriu Stoica, Ministerul Justiţiei poate să facă bugetul justiţiei, "dar cu unele ajustări".

"Cea mai importantă ajustare este concepţia care stă la baza bugetului. Cred că e nevoie de o schimbare a concepţiei care stă la baza bugetului, pentru că şi în vremea în care eram ministru şi din păcate şi ulterior, în construcţia bugetară se pleacă nu în primul rând de la obiective, ci de la resurse. E evident că orice buget se construieşte pornind de la aceşti doi piloni: obiectivele şi resursele. Din păcate multă vreme - şi asta e o meteahnă în general în România - întotdeauna se pleacă de la resurse şi se adaptează obiectivele, se ajustează obiectivele ca pe un pat al lui Procust, în funcţie de resurse", a spus Valeriu Stoica.

Fostul ministru a fost de părere că accentul ar trebui să fie pus pe obiective, ceea ce înseamnă întocmirea unor programe, care vor duce la o construcţie şi execuţie a bugetului "mai rezonabilă, bazat pe mai multă raţionalitate".

"În momentul de faţă există o foarte mare doză de hazard în modul de întocmire a bugetului şi pe cale de consecinţă şi în executarea bugetului. Iată de ce cred că dacă se schimbă concepţia de execuţie a bugetului, obiectivele justiţiei să fie mult mai bine realizate în viitor", a declarat Stoica.

Fostul ministru al Justiţiei a mai declarat că răspunderea construcţiei bugetare nu se află numai la nivel central. "Din acest punct de vedere, oricât de bine ar lucra ministerul, este nevoie de o regândire a acestei funcţii bugetare la nivelul fiecărei curţi de apel şi la nivelul fiecărui tribunal", a precizat Valeriu Stoica.

În ultimii ani, s-a pus în discuţie preluarea bugetelor instanţelor de către ICCJ, de la Ministerul Justiţiei. De altfel, s-a stabilit legislativ ca acest buget să fie preluat de CSM, însă termenul a fost amânat succesiv, invocându-se lipsa de experienţă în gestionarea resurselor bugetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici