Streinu-Cercel: Nu a fost gripa mai agresivă, ci prea puţine persoane vaccinate

Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a declarat, pentru MEDIAFAX, că numărul mare de îmbolnăviri de gripă din acest sezon s-a datorat refuzului tot mai extins al populaţiei de a se vaccina, şi nu unor forme mai agresive ale bolii.

274 afișări
Imaginea articolului Streinu-Cercel: Nu a fost gripa mai agresivă, ci prea puţine persoane vaccinate

Streinu-Cercel: Nu a fost gripa mai agresivă, ci prea puţine persoane vaccinate (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Nu au fost forme de gripă mai severe, ci mult prea puţine persoane vaccinate. De aceea, aş vrea să fac apel la vaccinare pentru a evita complicaţiile pe care le poate da gripa, unele putând cauza decesul", a spus Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, singura metodă de prevenire a gripei este vaccinarea.

"Refuzul vaccinării ne va aduce în situaţia de a avea cât mai multe cazuri de gripă, multe foarte grave, cu afectare pulmonară severă. Spre exemplu, în acest sfârşit de săptămână, am avut la Institutul «Matei Balş» 60 de cazuri de gripă, niciunul dintre bolnavi nefiind vaccinaţi, a explicat Streinu-Cercel.

Potrivit medicului, multe persoane au vorbit în acest sezon de o "gripă severă", mai ageresivă" cu afectare pulmonară" , dar acestea sunt manifestările gripei la nevaccinaţi.

OMS a stabilit noua formulă pentru vaccinul gripal din sezonul 2015-2016, două din cele trei tulpini fiind schimbate în funcţie de vriusurile gripale care au circulat mai mult în sezonul precedent, a declarat agenţiei MEDIAFAX, Victor Olsavszky, reprezentantul pentru România al organizaţiei.

Pentru sezonul gripal 2015 - 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că vaccinul va avea formula A/California(H1N1), A/Switzerland (H3N2) şi B/Phuket. Totodată OMS a precizat că poate fi realizat şi vaccin gripal tetravalent care să conţină două tulpini B, respectiv cea nouă, Phuket, şi B/Brisbane. Noua formulă de vaccin a fost stabilită în funcţie de virusurile gripale care au circulat mai mult în sezonul precedent, a explicat Olsavsky.

În sezonul gripal actual, vaccinul a conţinut virusurile A/California (H1N1), A/Texas (H3N2) şi B/Massachusetts.

Centrul Naţional de Supraveghre şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat, săptămâna trecută, că 12 persoane cu gripă au murit în acest sezon, iar la 516 persoane a fost confirmată gripa, dintre care 256 de tip A şi 260 de cazuri tip B.

Până la data de 22 februarie, au fost vaccinate antigripal 479.407 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătăţii. Într-o primă etapă, au fost achiziţionate 500.000 de doze, urmând ca, în cazul în care cererea era mai mare să fie cumpărate până la 3 milioane de vaccinuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici