Studiu: 35% dintre români consideră firesc consumul de alcool de către copii. Cifra este de trei ori mai mare faţă de Ungaria

Mai mult de o treime dintre români consideră firesc consumul de alcool de către copii, relevă un studiu realizat în România, Cehia şi Ungaria. 16% dintre cehi şi 11% dintre maghiari au aceeaşi părere.

410 afișări
Imaginea articolului Studiu: 35% dintre români consideră firesc consumul de alcool de către copii. Cifra este de trei ori mai mare faţă de Ungaria

Studiu: 35% dintre români consideră firesc consumul de alcool de către copii. Cifra este de orei mai mare faţă de Ungaria

Studiul Diageo, cel mai mare producător şi distribuitor de băuturi alcoolice din lume, a fost făcut în România, Republica Cehă şi Ungaria. Chestionarul, alcătuit din 10 întrebări, face parte dintr-o campanie care îşi propune să crească gradul de conştientizare a importantei consumului responsabil de alcool. Până în prezent, testul a fost completat de peste 8.000 de români şi de 13.000 de persoane din Ungaria şi Cehia.

Aproape 60% dintre respondenţii români consideră că deţin cunoştinte bune sau chiar excelente referitor la consumul de alcool, însă numai 2,5% dintre românii care au completat chestionarul au reuşit să ofere toate răspunsurile corecte. Rezultatele au mai arătat că în Ungaria şi Cehia, procentul celor care spun că au încredere în cunoştinţele lor despre alcool este sub 50%. Maghiarii s-au dovedit a fi mai buni cunoscători, deoarece 11% dintre respondenţi au răspuns corect la toate cele 10 întrebări din chestionar.

„35% dintre români consideră că alcoolul consumat în cantităţi mici de către copii îi poate ajuta pe aceştia să devină consumatori mai responsabili de alcool pe viitor. 16% dintre cehi şi 11% dintre maghiari au aceeaşi părere. Conform specialiştilor, copiii şi adolescenţii nu ar trebui să bea alcool niciodată. Consumul de alcool la o vârstă fragedă poate fi foarte dăunator, fiind asociat cu efecte negative asupra dezvoltării creierului şi creşterea riscului de boli mintale, intoxicaţii cu alcool, vătămări şi accidente”, se arată într-un comunicat al companiei.

Conform acestuia, un studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog în şcolile din România a arătat că procentul de elevi care consumă alcool este unul îngrijorător. 82% dintre ei au recunoscut că fac acest lucru, iar 7% dintre ei au suferit şi intoxicaţii. Vârsta medie la care tinerii români încep să consume alcool, adică 13 ani, este mult mai scăzută decât media europeană.

Rezultatele studiului mai arată că două treimi dintre respondenţii din toate cele trei ţări sunt absolut convinşi că amestecarea mai multor tipuri de alcool te face să resimţi mai rapid efectele acestuia. „O astfel de părere greşită este foarte des întâlnită. O măsură standard de băuturi spirtoase, bere sau vin conţine aceeaşi cantitate de alcool. Conţinutul de alcool al unei măsuri de băutură este, de regulă, de 10 grame. Efectul asupra organismului este determinat de cantitatea consumată, nu de tipul de alcool”, mai spus realizatorii studiului.

Majoritatea respondenţilor nu au ştiut de cât timp are nevoie ficatul pentru a procesa o măsură de băuturi alcoolice – adică 20 ml de băuturi spirtoase, un pahar de bere sau 100 ml de vin. Numai 14% dintre români, 26% dintre cehi şi 27% dintre maghiari au ales răspunsul corect – ficatul poate metaboliza aceasta cantitate în aproximativ o oră.

De asemenea, 50% dintre respondenţi au ales metodele de prevenţie corecte înainte de consumul de alcool: stabilirea opţiunilor de întoarcere acasă, hidratarea adecvată şi alimentaţia. 21 % dintre participanţii români la acest studiu au considerat că, înainte de a începe să consumi băuturi alcoolice sau de a merge la o petrecere, este bine să îţi planifici întoarcerea acasă. 23% au menţionat importanţa hidratării şi alţi 6% au precizat că obişnuiesc să mănânce înainte de a consuma alcool.

„42% dintre români cred în mod fals că bărbaţii şi femeile de aceeaşi constituţie care consumă aceeaşi cantitate de alcool resimt în mod egal efectele alcoolului. Ficatul metabolizează alcoolul cu ajutorul unei enzime denumite alcool dehidrogenaza (ADH). Organismul femeilor conţine o cantitate mai mică de enzime ADH. Ceea ce înseamnă că dacă vor consuma aceeaşi cantitate de alcool ca şi bărbaţii, efectele vor fi mai accentuate. Numai 11% dintre cehi şi 21% dintre maghiari au avut aceeaşi părere”, se mai arată în comunicat.

Potrivit acestuia, 36,47% dintre respondenţii români care vor să îşi reducă aportul caloric cred că ar trebui să consume doar vin deoarece berea şi băuturile spirtoase îngraşă mai mult. „De fapt, realitatea este că un pahar de vin de 200 ml conţine aproximativ 200 de calorii. În comparaţie, 25 ml de băuturi spirtoase conţin aproximativ 50 de calorii, iar o doza de bere de 330 ml conţine circa 150 de calorii. Numărul de calorii dintr-o băutură depinde de tăria alcoolului, de cantitatea consumată şi de alte ingrediente suplimentare adăugate în băutura preferată”, spun realizatorii studiului.

Testele au fost aplicate în perioada martie – aprilie 2021, iar la chestionare au răspuns în total aproximativ 21.000 de respondenţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici