- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Asociaţia Suport pentru Educaţie şi Sănătate: După doi ani de pandemie, românii din mediul urban pun mai mult accent pe sănătate
- 7 din 10 români merg la controale medicale anuale pentru evaluarea stării de sănătate.
- Peste 70% dintre români fac mişcare cel puţin o dată pe săptămână.
- 70% dintre români au nevoie de mai multă informaţie medicală.
STUDIU Asociaţia Suport pentru Educaţie şi Sănătate: După doi ani de pandemie, românii din mediul urban pun mai mult accent pe sănătate
Asociaţia Suport pentru Educaţie şi Sănătate din Bucureşti a realizat un studiu privind stilul de viaţă al românilor din ultimuu doi ani de pandemie.
Studiul s-a realizat în perioada noiembrie-decembrie 2021, pe un eşantion reprezentativ de 1.000 persoane (79,66% femei şi 20,34% bărbaţi) la nivel naţional, care au completat un chestionar online cu 10 întrebări.
Cercetarea a vizat factorii determinanţi pentru o viaţă sănătoasă, cum ar fi alimentaţia, activitatea fizică, consumul zilnic de lichide, igiena somnului sau timpul petrecut în faţa dispozitivelor electronice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Haosul alegerilor din România continuă. Turul II începe mâine, dar încă vin solicitări la CCR pentru anularea primului tur
-
A început mitingul pro-Europa în Capitală: sunt aşteptaţi 7.000 de oameni, inclusiv mari artişti
-
Ţările UE discută despre un fond de 500 de miliarde de euro pentru proiecte comune de apărare
-
Jurnal bursier, 5 decembrie: Bursa scade, dar cumpărătorii încep să-şi facă apariţia. Investitorii, reacţii la orice se întâmplă în mediul politic
Astfel, rugaţi să-şi evalueze starea de sănătate prin controale/analize medicale, 53,39% dintre respondenţi au susţinut că merg la astfel de investigaţii de rutină o dată pe an, în timp ce 20,34% au afirmat că le fac de două ori pe an. Mai bine de un sfert dintre cei chestionaţi (26,27%) au declarat că merg la analize mai rar, o dată la câţiva ani.
Mai mult, privind alimentaţia, 50,85% dintre participanţii la studiu au afirmat că respectă programul celor 3 mese/zi, iar 31,36% că iau două mese pe zi. Un procent de 17,80% dintre respondenţi au susţinut că preferă 5 sau 6 mese pe zi, dar mai mici.
În ceea ce priveşte consumul de produse de tip fast-food, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi (39,83%) susţin că mănâncă astfel de produse o dată sau de două ori pe an, chiar mai rar. Un procent de 20,34% au răspuns că preferă aceste produse o dată sau de două ori pe lună, în timp ce 17,80% comandă astfel de preparate o dată la două-trei luni. Puţini (4,24%) sunt cei care au afirmat că mănâncă produse de tip fast-food de câteva ori pe săptămână.
Atunci când vine vorba de informaţii privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos, participanţii la studiu au afirmat că îşi doresc să afle mai multe detalii despre o alimentaţia corectă, atât a lor cât şi a copiilor, să primească sfaturi pentru minimizarea stresului şi practicarea unei activităţi fizice, dar şi recomandări de la specialişti pentru prevenirea bolilor.
„Pandemia ne-a oferit tuturor multe lecţii. Fără îndoială, cea mai importantă este aceea că trebuie să punem mai mult accent pe sănătate, în special pe prevenţie. Esenţa unei vieţi sănătoase stă în lucrurile simple, în respectarea acelor mici obiceiuri pe care specialiştii le-au promovat dintotdeauna: alimentaţie corectă, activitate fizică, consum suficient de lichide, controale medicale anuale etc. Iată că după aproape doi ani de pandemie rezultatele studiului ne arată că românii au devenit mai preocupaţi de stilul lor de viaţă şi îşi doresc să afle mai multe informaţii despre cum pot avea grijă de sănătatea lor şi a familiei, atât fizică, cât şi emoţională, despre cum pot face faţă mai bine stresului cotidian şi despre cum să îşi găsească un echilibru în ceea ce a devenit noua normalitate. Ca urmare, Asociaţia Suport pentru Educaţie şi Sănătate îşi propune să răspundă acestor nevoi prin iniţierea unor campanii de informare şi proiecte care să îi ajute să facă alegeri potrivite”, a explicat Mihaela Cotîrlă, fondator şi preşedinte al Asociaţiei Suport pentru Educaţie şi Sănătate, iniţiatorul studiului.
Referitor la nivelul de activitate fizică, cei mai mulţi (peste 70%) dintre participanţii la sondaj au declarat că fac mişcare cel puţin o dată pe săptămână. Mai exact, 35,59% o dată sau de 2 ori pe săptămână, 32,20% de 3-4 ori pe săptămână, iar un procent de 5,93% susţin că au un nivel de activitate fizică intensă şi fac sport de 5-7 ori pe săptămână. De cealaltă parte, 26,27% dintre respondenţi au declarat că sunt sedentari şi nu fac niciun fel de activitate fizică.
La întrebarea ”De câte ori pe săptămână adormi înainte de ora 23.00 şi dormi minim 6-7 ore?” un procent de 44,07% dintre respondenţi au afirmat că se încadrează în acest program de somn, în timp ce 33,05% au susţinut că reuşesc să respecte această rutină doar 2-3 zile pe săptămână. Un procent de 22,88% dintre cei chestionaţi au bifat răspunsul ”niciodată”.
Studiul a urmărit să afle şi cât de mult timp petrec românii zilnic în faţa calculatorului/televizorului. Astfel, 43,22% dintre respondenţi susţin că aceste activităţi le ocupă mai puţin de 4 ore pe zi, iar 35,59% că petrec între 4 şi 8 ore pe zi. Un procent de 21,19% dintre cei chestionaţi au răspuns că stau şi peste 8 ore pe zi în faţa calculatorului/televizorului.
Participanţii la sondaj au fost întrebaţi şi despre starea lor de spirit. La întrebarea ”Cât de fericit v-aţi simţit în ultima lună”, 68,64% dintre respondenţi au bifat răspunsul ”mulţumitor”, 22,03% ”foarte fericit”, în timp ce 9,32% au ales ”nefericit”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO