SUA: Google va împiedica localizarea femeilor care merg la clinică pentru a face avort

Decizia gigantului vine la o săptămână după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul federal la întrerupere voluntară a sarcinii.

2029 afișări
Imaginea articolului SUA: Google va împiedica localizarea femeilor care merg la clinică pentru a face avort

SUA: Google va împiedica localizarea femeilor care merg la clinică pentru a face avort

După zile de tăcere pe această temă, Google a anunţat că datele de locaţie ale utilizatorilor vor fi şterse automat, dacă vizitează o clinică de avort. „Dacă sistemele noastre identifică că o persoană a vizitat o unitate (sensibilă), eliminăm acele intrări din istoricul locaţiilor la scurt timp după vizită”, a declarat Jen Fitzpatrick, vicepreşedinte al grupului din California, într-un comunicat. Decizia vine la o săptămână după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul federal la întreruperea voluntară a sarcinii (VTP).

Politicienii democraţi şi grupările pentru drepturile omului se tem că informaţiile personale ale femeilor care au avortat sau ale persoanelor care le-au ajutat pot fi folosite împotriva lor de procurorii din statele conservatoare care au interzis avortul. Din acest motiv, de săptămâni întregi au cerut principalelor platforme tehnologice să nu mai stocheze atât de multe date personale, de la căutări online despre avorturi până la călătorii pe aplicaţii precum Google Maps. Google, Meta (Facebook, Instagram) şi Apple n-au scos un sunt pe această temă. Până la acest anunţ.

În Texas, şi şoferul Uber, ca şi „complice”, poate fi dat în judecată

Jen Fitzpatrick subliniază că istoricul locaţiilor este dezactivat în mod implicit şi că utilizatorii pot controla ce este păstrat şi ce nu. În ceea ce priveşte solicitările autorităţilor, Fitzpatrick asigură: „Ţinem cont de aşteptările privind confidenţialitatea şi securitatea persoanelor care folosesc produsele noastre şi îi avertizăm atunci când acceptăm cererile guvernamentale, cu excepţia cazului în care sunt în joc vieţi umane”, a adăugat el.

Printre facilităţile sensibile afectate de hotărârea de vineri, Google include adăposturi pentru violenţă domestică, clinici de slăbit şi centre de detoxifiere. Unele legi adoptate chiar înainte de decizia Curţii Supreme, precum cea din Texas din septembrie, încurajează cetăţenii privaţi să dea în judecată femeile suspectate de avort sau persoanele care le-au ajutat - chiar şi şoferul Uber care le-a dus în clinică, de exemplu.

Tehnologiile Google riscă astfel să devină „instrumente pentru extremiştii care doresc să suprime persoanele care solicită îngrijire a sănătăţii reproductive”, au scris 42 de oficiali aleşi americani într-o scrisoare deschisă către şeful Google, Sundar Pichai, la sfârşitul lunii mai. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
google,
avort,
lege

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici