SUA reintroduc miercuri pragul de refuz al cererilor de viză de 3%

SUA reintroduc, începând din 1 iulie, pragul de refuz al cererilor de viză de 3 procente drept condiţie pentru admiterea în programul Visa Waiver, măsura fiind, potrivit MAE, urmarea faptului că sistemul de monitorizare a ieşirilor de pe teritoriul SUA nu a putut fi implementat până la 30 iunie.

28 afișări
Imaginea articolului SUA reintroduc miercuri pragul de refuz al cererilor de viză de 3%

SUA reintroduc miercuri pragul de refuz al cererilor de viză de 3% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ambasada SUA a anunţat reducerea pragului de refuz al cererilor de viză de la 10 la 3 % , la 19 februarie, într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX.

Contactat de MEDIAFAX în legătură cu reducerea pragului de refuz, MAE a comunicat, miercuri, că revenirea la pragul maxim de refuz al vizelor, de 3%, drept condiţie de acces al unui stat în programul Visa Waiver, nu este o decizie luată recent de autorităţile americane, ci o măsură care decurge automat din legislaţia adoptată de Congresul american în luna august 2007, în condiţiile în care sistemul de monitorizare a ieşirilor de pe teritoriul SUA nu a putut fi implementat până la data de 30 iunie 2009.

Potrivit Ministerului de Externe, întrucât această condiţie nu a putut fi respectată, s-a revenit automat la regula aplicării universale a pragului de 3% şi s-a renunţat la pragul de 10% în evaluarea performanţelor statelor aspirante la includerea în programul Visa Waiver.

"Eforturile depuse de autorităţile române în vederea îndeplinirii criteriilor tehnice de acces în program continuă şi vor continua, indiferent de modificările de ordin cantitativ intervenite în formularea acestora", susţine MAE, precizând că la rândul său, va continua să promoveze, "la nivel politico-diplomatic, aspiraţiile legitime ale României privind liberalizarea regimului de vize pe relaţia cu SUA".

Întrebat în legătură cu acţiunile concrete întreprinse, MAE a spus că cea mai recentă oportunitate a fost cea reprezentată de întâlnirea, de la Washington, a ministrului Afacerilor Externe român cu omologul său american, Hillary Clinton.

"Cu acel prilej, partea americană a exprimat disponibilitatea administraţiei de a continua procesul de extindere a programului şi a arătat necesitatea coordonării între demersurile la nivel administrativ cu cerinţele şi limitările impuse de legislaţia americană în vigoare", explică MAE.

"Dialogul cu partea americană pe această temă va continua şi la nivel de lucru, prin întâlniri regulate ale reprezentanţilor instituţiilor româneşti competente cu oficiali din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti", mai arată MAE.

Ambasada SUA a anunţat reducerea pragului într-un răspuns transmis MEDIAFAX la 19 februarie.

Ambasada americană primeşte zilnic între 150 şi 350 de cereri de viză, iar rata respingerii pentru anul fiscal 2008 a fost de 25%, a precizat, la 19 februarie, pentru MEDIAFAX, consulul general al SUA James Gray, avertizând că, de la 1 iulie, va fi reintrodus pragul de refuz de 3 procente pentru admiterea în Visa Waiver.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici