SUA returnează Italiei peste 250 de artefacte furate. Valorează zeci de milioane de euro

  • Statele Unite au returnat peste 250 de artefacte antice Italiei, după ce poliţia a descoperit că acestea fuseseră furate.
  • Câteva dintre obiecte valorează zeci de milioane de euro.
1089 afișări
Imaginea articolului SUA returnează Italiei peste 250 de artefacte furate. Valorează zeci de milioane de euro

Sursa foto: X/Ministero della Cultura

Unitatea de artă a poliţiei italiene a descoperit că obiectele fuseseră jefuite şi vândute unor muzee şi colecţionari privaţi din SUA în anii '90.

Printre artefactele preţioase se numără oale, picturi şi sculpturi, unele vechi de până la 3.000 de ani, relatează BBC.

Cel mai vechi obiect datează din epoca Villanovan (1000 - 750 î.Hr.), în timp ce alte artefacte provin din civilizaţia etruscă (800 - 200 î.Hr.), Magna Graecia (750 - 400 î.Hr.) şi Roma imperială (27 î.Hr. - 476 d.Hr.).

Cele mai multe artefacte fuseseră furate în anii '90, apoi vândute printr-o serie de comercianţi, câteva dintre acestea fiind oferite colecţiei Menil, un muzeu din Houston, Texas.

Separat, ministerul a declarat că 145 dintre artefactele returnate provin dintr-o procedură de faliment împotriva unui comerciant englez de antichităţi, Robin Symes, care a acumulat mii de piese ca parte a unei reţele de comercianţi ilegali.

Italia încearcă de mult timp să dea de urma antichităţilor şi artefactelor care au fost furate şi vândute colecţionarilor privaţi şi muzeelor.

În septembrie 2022, New York a returnat Italiei obiecte de artă furate în valoare de 19 milioane de dolari, inclusiv un cap de marmură al zeiţei Atena datat în anul 200 î.Hr. şi a cărui valoare estimată este de peste 3 milioane de dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici