Sulfina Barbu: Noua lege de asistenţă socială va încuraja oamenii să fie activi în societate

Legea asistenţei sociale va pune ordine în sistem, va schimba mentalitatea şi va limita dependenţa oamenilor de ajutoarele de la stat, încurajându-i să fie activi în societate, a declarat vineri ministrul Muncii, Sulfina Barbu, care a precizat că primul său loc de muncă a fost departe de casă.

1376 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu: Noua lege de asistenţă socială va încuraja oamenii să fie activi în societate

Sulfina Barbu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Ministrul a precizat că în Legea asistenţei sociale există susţinere pentru persoanele care au o slujbă la 50 de kilometri de casă.

În acest context, Sulfina Barbu a menţionat că, după terminarea facultăţii, deşi avea repartiţia în Bucureşti, locul de muncă l-a avut la Câmpulung Moldovenesc, ea subliniind că acea perioadă a fost foarte importantă pentru pornirea sa în carieră.

"Trebuie schimbată mentalitatea. Avem nevoie de un cadru legal care să impună reguli, sunt necesare aspectele Legii asistenţei sociale, care pune ordine în sistem, creează noi instrumente de monitorizare a banilor de la buget", a spus Sulfina Barbu.

Ministrul Muncii a subliniat că partidele de stânga "au ţinut în viaţă" un sistem care a încurajat risipa şi lenea prin zeci de acte normative care prevăd câte o prestaţie sau câte un beneficiu social. Sulfina Barbu a exemplificat prin faptul că, dacă o familie are două locuinţe în două localităţi diferite, poate depune cerere pentru prestaţii sociale în cele două localităţi şi poate primi de două ori aceste beneficii din două surse diferite.

"Partidele de stânga au condus la o mentalitate care ţine oameni captivi, oamenii apţi de muncă preferă să stea pe un ajutor social în loc să muncească", a spus ministrul.

Noua Lege a asistenţei sociale îşi propune şi simplificarea birocraţiei pentru a elimina frauda şi incoerenţele din sistem.

Totodată, noul act normativ are în vedere instituirea a patru mari categorii de beneficii de asistenţă socială, respectiv măsuri pentru prevenirea sărăciei şi riscului de excluziune socială, asistenţă socială a familiei şi copilului, asistenţa socială a persoanelor cu nevoi speciale şi alte tipuri de ajutoare şi facilităţi.

Aceste patru categorii de beneficii sociale cuprind nouă tipuri de alocaţii, indemnizaţii şi facilităţi, printre care venitul minim de inserţie, alocaţia de stat pentru copii, alocaţia de plasament, indemnizaţii, stimulente şi ajutoare pentru creşterea copilului, indemnizaţii pentru persoanele cu nevoi speciale, indemnizaţia lunară de hrană şi HIV/SIDA, ajutor pentru pesoanele refugiate, ajutor de urgenţă şi alte facilităţi, respectiv contribuţiile de asigurări de sănătate, transportul persoanelor cu dizabilităţi, subvenţionarea dobânzilor la credite pentru persoanele cu dizabilităţi.

Sulfina Barbu a precizat că în noua lege s-a definit partea de prestaţii şi partea de servicii sociale, în mediul rural neexistând servicii sociale, motiv pentru care sunt probleme la categoriile vulnerabile, respectiv copii, persoane cu dizabilităţi, persoane vârstnice.

O altă noutate a Legii asistenţei sociale este parteneriatul public-privat, astfel că serviciile sociale vor fi externalizate către mediul privat pentru îmbunătăţirea calităţii lor.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, pe articole, proiectul legii asistenţei sociale, după dezbateri de două ore, reprezentanţii PSD şi PNL opunându-se acestui act normativ, pe motiv că este un pretext de diminuare în bugetul de stat pe 2012 a cheltuielilor cu asistenţa socială. Votul final urma să fie dat tot în şedinţa de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici