Guvernul a promis, dar a uitat: Sute de angajaţi din sistemul medical încă aşteaptă stimulentele de 500 de euro. „Acordarea sporului a fost discriminatorie”

  • Conform legii, personalul medical care a îngrijit pacienţi suspecţi de COVID-19 trebuie să primească un stimulent de 500 de euro
  • În Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, aproximativ 200 de angajaţi aşteaptă din luna iulie acest stimulent
  • O infirmieră care lucrează în ATI câştigă aproximativ 3000 lei net/ lună
1251 afișări
Imaginea articolului Guvernul a promis, dar a uitat: Sute de angajaţi din sistemul medical încă aşteaptă stimulentele de 500 de euro. „Acordarea sporului a fost discriminatorie”

COVID-19 arată, încă o dată, cât nepregătit este sistemul medical românesc pentru situaţii  extreme. Personalul insuficient, care lucrează, de două ori mai mult pentru a face faţă numărului mare de cazuri, este una dintre probleme. Pentru a-i stimula pe angajaţii din sănătate să nu plece din spitale guvernul le-a promis sporuri de 500 de euro. Promisiunea e lege, dar banii n-au mai ajuns.

Ionica Bogdan este unul dintre cei aproximativ 200 de “eroi din linia întâi“ de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. De 12 ani, Ionica este asistent medical în Unitatea de Primiri Urgenţe. Este prima care trebuie să decidă dacă un bolnav ar putea avea sau nu COVID-19.

„Tura este de 12 ore. Este foarte greu şi pentru noi, vă daţi seama. Pacienţii, unii sunt grav, unii prezintă simptomatologie, alţii sunt asimptomatici. Noi trebuie să fim foarte eficienţi şi inistenţi în ceea ce priveşte întrebările ca să ştim unde-i triem“, spune Ionica Bogdan, asistent medical UPU, SJU Craiova. 

Cosmin Staicu este medic rezident Terapie Intensivă. Deşi este doar în anul doi de rezidenţiat, Cosmin lucrează la fel de mult ca medicii specialişti. Şi asta pentru că nu are cine să-i înlocuiască în ATI. 20 de bolnavi COVID sau suspecţi sunt acum internaţi în secţia de Terapie Intensivă. 

„Opt-zece ore stăm înăuntru, după care mai ieşim. Ne ocupăm de consulturi, de foi, de investigaţii suplimentare care trebuiesc făcute pacientului.(...) Între 10 şi 12 ore, depinde, în combinezoane. Extrem de greu. Pe timpul verii, la 40 de grade în combinezon, fără aer condiţionat că nu avem voie să-l pornim”, povesteşte Cosmin Staicu, resident ATI, SJU Craiova.

Câteva mii de cadre medicale din întreaga ţară ar fi trebuit să primească, încă din luna iulie, stimulentul promis de guvern, spune Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat România. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, doar medicii şi asistenţi au beneficiat de salarii mărite conform legii,  spune Cotojman.

„Toate celelalte categorii au rămas cu creştere etapizată până în 2022. Mai mult, acordarea sporului pentru condiţii deosebite de muncă a fost, de asemenea, discriminatorie, lăsând personalul auxiliar şi celălalt personal cu sporurile din 2018”, spune el.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, stimulentele pentru personalul care a îngrijit pacienţi suspecţi de COVID înseamnă 500 000 lei. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a decis ca angajaţii din ATI şi UPU să primească un spor cu 10% mai mare, începând cu 1 noiembrie. Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova are un buget de 10 milioane de lei/lună.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici