- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (17.02.2017, 15:01)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sute de clădiri istorice din centrul Timişoarei, în proprietatea unor clanuri de romi
Sute de clădiri istorice din centrul Timişoarei, dar şi câteva spitale, au ajuns în proprietatea unor clanuri de romi din oraş, în urma retrocedărilor efectuate de-a lungul anilor. O singură familie, Cârpaci, deţine 144 de proprietăţi, majoritatea în centrul oraşului.
Urmărește
9907 afișări
Sute de clădiri istorice din centrul Timişoarei, în proprietatea unor clanuri de romi (Imagine: Sebastian Tataru / Mediafax Arhiva Foto)
Aproape 1.000 de clădiri monumente istorice se află în Timişoara, dintre care câteva sute, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de familii de romi, de-a lungul anilor.
Metoda prin care ajungeau să intre în posesia lor era următoarea: romii cumpărau un singur apartament dintr-o clădire, iar apoi determinau, prin ameninţări, familiile rămase în clădire să-şi vândă apartamentele sub preţul pieţei.
Conform presei locale, romii ajungeau să cumpere un apartament în clădire cu ajutorul unor funcţionari din Primăria Timişoara, de la care aflau cine sunt moştenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobilele istorice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale / Alegerea preşedintelui României va fi reluată în integralitate / Reacţiile politicienilor
-
Echipă de campanie: Călin Georgescu atacă la ÎCCJ decizia de anulare a alegerilor BEC şi AEP
-
Bazele militare din Siria sunt în pericol
De altfel, fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, declara că funcţionari din Primărie au făcut falsuri.
“Au fost hotărâri judecătoreşti prin care s-au retrocedat imobile către foştii proprietari şi ăştia au vândut mai departe romilor. Instanţele nu aveau cum să retrocedeze direct familiilor de romi pentru că acestea nu aveau proprietăţi. Majoritatea cazurilor au ajuns, în final, la romi şi ei s-au intabulat. Primăria Timişoara a apărat interesele statului, mai ales în cazul spitalelor, fiind instituţii publice şi cu un regim mai special. Proprietarii, neprimindu-le imediat, intrau pe cale judecătorească în instanţe şi le câştigau. În situaţiile de acest gen, noi eram chiriaşi. Aceeaşi situaţie era la fostul Spital de Oncologie, care a fost retrocedat fostului proprietar, care apoi a vândut clădirea unei familii de romi. Eu cred, şi aceasta este părerea mea personală, că au lucrat mână în mână diverşi: notari, avocaţi, instanţe", afirma fostul primar Ciuhandu.
Astfel, s-a ajuns ca o bună parte din clădirile de pe str. C. D. Loga din Timişoara, dar şi de pe alte străzi din zona centrală să fie cumpărate de familiile de romi.
De exemplu, familia Cârpaci are 144 de proprietăţi, majoritatea în centrul oraşului. Cele mai multe sunt deţinute de Vladimir Cârpaci, şi anume 37, printre care şi imobilul în care-şi desfăşura activitatea Secţia de Pneumologie şi Laboratorul Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara. La sfârşitul anului 2013, secţia a fost evacuată din clădire de clanul Cârpaci, Primăria fiind nevoită să o mute în alt spaţiu.
Familia Cârpaci mai deţine şi clădirea în care-şi desfăşura activitatea Clinica de Oncologie Medicală a Spitalului Municipal Timişoara, care a fost mutată într-o altă locaţie în anul 2012. Asta după ce Vişinel Stancu, proprietarul clădirii a cerut o chirie de cinci ori mai mare. De altfel, familia Stancu are 30 de proprietăţi în Timişoara.
Tot în posesia familiei Stancu a ajuns şi Casa Muhle, construită în secolul al XIX-lea, fiind considerată una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Timişoara, care a ajuns o ruină.
Nicolae Robu, primarul Timişoarei, dar şi fostul primar Gheorghe Ciuhandu au fost puşi sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că este vorba despre retrocedarea ilegală a 968 de imobile din zona centrala a Timişoarei, prejudiciul fiind estimat la 40 de milioane de euro. În dosar sunt vizaţi mai mulţi funcţionari.
Citeşte şi: Vicepremierul Sevil Shhaideh: Legislaţia este pregătită de regionalizare, dar trebuie revizuită Constituţia
Citeşte şi: Opt angajaţi ALRO anchetaţi după ce poliţiştii au depistat 22 tone de deşeuri de aluminiu furate
Citeşte şi: Doi mureşeni, reţinuţi după ce au ajutat cinci tinere, dintre care trei minore, să se prostitueze
Citeşte şi: Un primar din Gorj a promis fiecărei proaspete mame un stimulent financiar, însă după ce s-au născut 12 copii le-a transmis: "A dat rezultate decizia, acum rămâne de văzut ce va fi în cursul acestui an"
Citește pe alephnews.ro: Călin Georgescu vorbește despre decizia CCR: „Indiferent cum vor ei să mă oprească…Nu mă vor opri”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Iohannis se adresează României după decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale: „Rămân în mandat până la alegerea noului președinte”
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Singurele 4 PĂCATE din cauza cărora preoții creștin-ortodocși nu te primesc la Împărtășanie, potrivit părintelui Calistrat Chifan
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe