Sute de milioane de oameni din 4.000 de oraşe au participat la campania "Ora Pământului"

Sute de milioane de oameni din 4.000 de oraşe au participat, sâmbătă seară, la campania "Ora Pământului", aproape 1.000 de clădiri simbolice din întreaga lume, între care Piramidele din Giza, Acropole, Big Ben, Turnul Eiffel şi Empire State Building, stingând lumina timp de 60 de minute.

6 afișări

În România, mai multe oraşe au oprit iluminatul stradal şi al instituţiilor publice. La Bucureşti, Palatul Parlamentului şi alte clădiri simbolice au fost cufundate în întuneric pentru o oră, iar voluntarii Fondului Mondial pentru Natură (WWF), împreună cu trupa Sistem şi Astroclubul Bucureşti, au oferit un spectacol impresionant în Piaţa Constituţiei, se arată într-un comunicat de duminică al WWF România.

Bucureşti, Botoşani, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Tulcea, Târgovişte şi Sfântu Gheorghe sunt oraşele care s-au alăturat în mod oficial campaniei "Ora Pământului" de anul acesta. Peste 30 de companii au comunicat mesajul campaniei către angajaţii şi clienţii lor şi au întrerupt iluminatul la sediile din Bucureşti şi din ţară.

La Bucureşti, Ateneul Român, Teatrul Naţional, Primăria, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Muzeul Naţional de Artă, Opera Romană, Hotelul Intercontinental şi Magazinul Cocor au stins lumina la ora 20.30.

"Pentru noi, cea mai mare reuşită a acestei campanii a reprezentat-o participarea oamenilor în număr atât de mare. Oamenii au înţeles că participarea la Earth Hour este un mod simplu de a arăta că, împreună, putem transmite un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice, cu atât mai mult cu cât anul 2009 este unul crucial pentru politicile de climă. În luna decembrie a acestui an, liderii mondiali se vor reuni la Copenhaga pentru a stabili un acord global privind combaterea schimbărilor climatice. Earth Hour a fost o oportunitate pentru noi toţi de a ne uni forţele şi de a transmite un mesaj comun care să crească şansele adoptării unui acord puternic", a declarat Luminiţa Tănasie, director de program WWF România.

După stingerea luminilor la Palatul Parlamentului, cei peste 600 de voluntari şi susţinători WWF au format, cu lumânări, numărul 60, simbolul evenimentului. Tot în Piaţa Constituţiei, trupa Sistem a susţinut un spectacol 100% unplugged. Astroclubul Bucureşti, prezent la eveniment cu un telescop, a atras sute de oameni, curioşi să observe corpurile cereşti pe care de obicei nu le pot vedea, din cauza poluării luminoase din capitală.

"Pentru Astroclubul Bucureşti, Earth Hour a fost dovada că putem reduce poluarea luminoasă dacă utilizăm raţional lumina şi nu o mai aruncăm inutil către cer. Efectele produse de stingerea luminilor din Piaţa Constituţiei s-au văzut imediat, pe cer au putut fi observate mult mai multe stele şi am reuşit să arătăm oamenilor prin telescop o nebuloasă - o porţiune din univers unde iau naştere stele", au declarat reprezentanţii Astroclubului Bucureşti.

Aproape 1.000 de clădiri simbolice din întreaga lume, între care Piramidele din Giza, Acropole, Big Ben, Turnul Eiffel şi Empire State Building, au participat la campania "Ora Pământului", stingând lumina timp de 60 de minute.

Aflat la Paris, lângă turnul Eiffel, directorul WWF International, James Leape, a declarat: "În următoarele opt luni, guvernele trebuie să conceapă planuri comune pentru combaterea schimbărilor climatice. Sute de milioane de oameni din toată lumea participă astăzi la Earth Hour, sugerând că avem nevoie de un acord favorabil la Copenhaga".

Secretarul de stat al ONU, Ban Ki-moon, declara recent că Earth Hour va fi "cea mai mai mare demonstraţie publică a îngrijorării oamenilor faţă de schimbările climatice.

"Oamenii le vor cere, practic, liderilor mondiali, să încheie un acord pozitiv la Copenhaga. Un acord care să protejeze oamenii şi planeta de pericolul încălzirii globale. Avem nevoie de un acord ambiţios. De un acord corect şi eficient", a subliniat Ban Ki-moon.

La Sydney, în Australia, oraşul de unde a pornit, în urmă cu doi ani, campania "Ora Pământului", mii de oameni au privit cum luminile clădirii Operei şi faimosul Harbor Bridge au stins luminile, la ora locală 20.30. În total, 46 de oraşe din Australia au luat parte la Ora Pământului, demonstrând îngrijorarea locuitorilor celui mai uscat continent de pe glob faţă de schimbările climatice care le afectează vizibil viaţa.

La Beijing, toate clădirile simbolice din Parcul Olimpic, inclusiv stadionul "Cuib de pasăre", au stins luminile. La Abu Dhabi, unde WWF este partener în construirea celui mai ambiţios proiect urban verde, Masdar City, trupa rock Coldplay a susţinut un concert dedicat reducerii emisiilor de carbon. La Bruxelles, toate cele 65 de clădiri ale instituţiilor Uniunii Europene au rămas în întuneric. În Brazilia, stingerea luminilor celebrei statui a lui Iisus de pe muntele Corcovado a fost unul din cele mai impresionante momente Earth Hour.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici