Târgurile de porci din Suceava, interzise de teama apariţiei gripei porcine africane, după ce a fost semnalat un focar în apropierea României

Târgurile de animale, aglomerările şi expoziţiile pentru suine au fost interzise de luni, în judeţul Suceava, potrivit unei decizii a Comitetului Local pentru Combatere Bolilor, după ce lângă judeţul Botoşani a fost semnalat un focar de gripă porcină africană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

365 afișări
Imaginea articolului Târgurile de porci din Suceava, interzise de teama apariţiei gripei porcine africane, după ce a fost semnalat un focar în apropierea României

Târgurile de porci din Suceava, interzise de teama apariţiei gripei porcine africane (Imagine Ionel Iancu / Mediafax Foto)

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Leon Postolache, a anunţat, luni, după şedinţa Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor că, pentru prevenirea apariţiei gripei porcine africane, s-a dispus interzicerea organizării târgurilor de animale, a aglomerărilor şi expoziţiilor din specia suine după apariţia ultimului focar de gripă porcină africană în apropierea graniţelor României.

Astfel, potrivit acestuia, a fost semnalat un focar de gripă porcină africană în Ucraina, în apropierea judeţului Botoşani.

El a menţionat că s-a dispus medicilor veterinari de liberă practică alertă maximă şi raportarea tuturor cazurilor de mortalitate la porcii domestici şi s-a solicitat proprietarilor de ferme de porci să intensifice biosecuritatea.

Totodată, administratorii fondurilor de vânătoare au fost avertizaţi să notifice orice evenimente epidemiologice legate de morbiditatea şi mortalitatea observate la porcii mistreţi.

Autorităţile sucevene au instituit un grad de alertă crescut în judeţ în urma evoluţiei „îngrijorătoare” a pestei porcine africane în Ucraina, boală pentru care nu există un vaccin şi care produce un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat.

Prefectura Suceava a anunţat în 11 aprilie că a dispus un grad de alertă crescut în urma evoluţiei îngrijorătoare a pestei porcine africane în Ucraina în condiţiile în care riscul pentru introducerea virusului pestei porcine africane este ridicat „la un grad fără precedent”, impune întărirea măsurilor de profilaxie a bolii.

Pesta porcină africană este o boala infecţioasă produsă de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectează suinele, evoluează acut cu stări febrile şi sindrom hemoragipar, sfârşind cu moartea animalelor într-un timp foarte scurt.

Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul, dar produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici