Tăriceanu a mers la Guvern pe bicicletă

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a sosit, joi dimineaţa, cu bicicleta la Guvern, cu ocazia Zilei Mediului, el recomandând, miercuri, şi miniştrilor să renunţe pentru o zi la maşini şi să transmită astfel cetăţenilor un mesaj privind reducerea poluării.

105 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu a mers la Guvern pe bicicletă

Tăriceanu a mers la Guvern pe bicicletă (Imagine: Mediafax Foto)

El a arătat că utilizarea unui astfel mijloc de transport poate contribuie la diminuarea poluării şi i-a invitat pe bucureşteni să-i urmeze exemplul. Premierul a lansat totodată un apel la civilizaţie în protejarea mediului.

"Ieri, când mă plimbam tot cu bicicleta, am văzut un cetăţean care a aruncat pachetul gol de ţigări pe geamul maşinii. Faptul că ţi-ai luat maşină nu înseamnă că te-ai şi civilizat", a spus Tăriceanu, la plecarea spre Guvern.

Îmbrăcat în cămaşă albă, pantaloni de stofă şi pantofi uşori de piele, cu ochelari de soare, Tăriceanu, secondat de un ofiţer SPP aflat tot pe bicicletă, a trecut prin faţa Gării de Nord şi a parcurs distanţa dintre locuinţă şi Palatul Victoria în aproximativ zece minute.

Sosit la birou, şeful Guvernului a arătat din nou că în Bucureşti se circulă mai bine cu bicicleta decât cu maşina şi a apreciat că foarte multă lume ar trebui să reconsidere acest mijloc de deplasare.

"Nu vreau să spun că dacă eu am venit astăzi pe bicicletă, toată lumea ar trebui să meargă la fel, dar dacă o să vă uitaţi în oraş, o să vedeţi că în general maşinile, care sunt destul de voluminoase, au o singură persoană. În străinătate este o practică curentă de a se regrupa mai multe persoane care să meargă pe acelaşi traseu cu o singură maşină tocmai pentru a reduce densitatea traficului. Din păcate, la noi lumea neglijează complet tot ce înseamnă vehicul pe două roţi", a spus Tăriceanu, arătând că a văzut în Germania, de exemplu, cum mai multe persoane foloseau chiar şi trotineta pentru a se deplasa.

Premierul s-a referit şi la infrastructura de transport deficitară din Capitală, arătând că în ultimii opt ani nu a existat o viziune la nivelul municipalităţii din acest punct de vedere.

"De opt ani de zile din păcate nu s-a făcut nimic, nu s-a construit o parcare nouă, metroul nu a fost extins, liniile de transport public de asemenea sunt destul de puţine şi, în general, infrastructura trebuie încă mult îmbunătăţită", a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă aceasta este o critică la adresa fostului primar general al Capitalei Traian Băsescu şi a actualului edil Adriean Videanu, Tăriceanu a răspuns că nu este o critică, ci "o constatare".

"Sunt bucureştean născut şi crescut şi văd cum a evoluat traficul şi evident că nu a existat o viziune la nivelul municipalităţii, o viziune de dezvoltare, de urbanism, de modernizare a oraşului, care să îi permită să absoarbă acest flux de automobile şi de călători. Suportăm cu toţii consecinţele", a spus Tăriceanu.

Premierul a recomandat miniştrilor, în şedinţa de Guvern, ca joi, de Ziua Mondială a Protecţiei Mediului, să vină la birou cu metroul, autobuzul, bicicleta sau chiar pe jos, ca un îndemn adresat cetăţenilor pentru reducerea poluării, au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, surse ministeriale.

"Premierul a recomandat miniştrilor să folosească în ziua respectivă alte mijloace de transport decât maşina", au afirmat sursele citate.

Recomandarea a fost acceptată de mai mulţi miniştri, care au anunţat că vor veni, joi, la birou pe jos, cu metroul sau alte mijloace de transport decât maşina.

La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Tăriceanu a parcurs distanţa dintre locuinţa sa şi sediul Guvernului tot pe bicicletă, după ce la începutul lunii martie a sosit la birou cu un scuter, pentru a transmite un semnal privind fluidizarea traficului şi reducerea poluării.

Ministerul Culturii şi Cultelor a cerut instituţiilor de cultură din România să oprească, joi, progresiv iluminatul exterior al clădirilor în care funcţionează, cu ocazia Zilei Mediului, începând cu ora 21.30.

Cu prilejul manifestărilor ocazionate de Ziua Mediului - 5 iunie 2008 - va fi derulată o campanie naţională de conştientizare a populaţiei cu privire la necesitatea protejării resurselor naturale.

Ziua Mondială a Protecţiei Mediului a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei "Ecologia Umană" de la Stockholm. Această sărbătoare este marcată anual şi reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici