Tăriceanu: Fac plângere la CEDO, să se pronunţe dacă Boc nu a depăşit limitele libertăţii de exprimare

Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, care a pierdut miercuri definitiv, procesul intentat lui Emil Boc pentru afirmaţiile privind cazul Sterling, declară că va face o plângere la CEDO, pentru ca această Curte să se pronunţe dacă Boc nu a depăşit limitele libertăţii de exprimare.

220 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Fac plângere la CEDO, să se pronunţe dacă Boc nu a depăşit limitele libertăţii de exprimare

Tăriceanu: Fac plângere la CEDO, să se pronunţe dacă Boc nu a depăşit limitele libertăţii de exprimare (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Domnul Emil Boc nu a adus nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale calomnioase referitoare la domnul Tăriceanu, dar instanţa a apreciat că, pentru oamenii politici, libertatea de expresie echivalează cu libertatea de a spune neadevăruri", se arată într-un comunicat de presă transmis joi de grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.

Referitor la comentariile apărute în mass-media în legătură cu procesul dintre Călin Popescu Tăriceanu şi Emil Boc, generat de declaraţiile acestuia din urmă referitoare la unele acte normative aflate în legătură cu firma Sterling, fostul premier liberal a declarat că, prin acest proces, a demonstrat ceea ce a dorit să demonstreze când a iniţiat acţiunea în justiţie, anume că nu există vreo încălcare a legii, din partea sa, în legătură cu contractul Sterling.

"În tot cursul procesului, domnul Emil Boc nu a adus nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale calomnioase. Cu toate acestea, instanţa a decis să nu-l oblige pe domnul Boc să plătească daune, fiindcă e om politic, şi oamenii politici au dreptul să spună orice neadevăr", a spus Tăriceanu, conform comunicatului de presă.

Potrivit sursei citate, prin aceste declaraţii, Tăriceanu s-a referit la faptul că hotărârile instanţelor judecătoreşti au constatat că nu există nicio împrejurare în legătură cu contractul Sterling care să-i fie imputabilă lui, ca prim-ministru, şi că, astfel, toate acuzaţiile lui Boc rămân doar vorbe lipsite de orice fel de acoperire.

Comunicatul menţionează că "dovada supremă" care arată că Emil Boc "a minţit" în legătură cu acuzaţiile la adresa lui Tăriceanu este faptul că, la trei ani de la provocarea acestui scandal, hotărârea de guvern în cauză este în vigoare şi produce efecte şi că, dacă ar fi fost consecvent cu propriile declaraţii, Boc ar fi anulat această hotărâre de guvern.

Totodată, Tăriceanu a arătat că "România are nevoie de altfel de oameni politici, care au nu doar responsabilitatea propriilor fapte, ci şi a propriilor cuvinte". "Un prim-ministru aflat în funcţie şi care aruncă acuzaţii calomnioase în toate părţile, prevalându-se apoi de libertatea de expresie şi neaducând nici măcar o singură dovadă în sprijinul propriilor declaraţii compromite credibilitatea uneia dintre cele mai importante funcţii în stat", a mai spus el.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că se va adresa CEDO în acest caz.

"Voi face o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru ca aceasta să se pronunţe dacă domnul Boc nu a depăşit, prin neadevărurile pe care le-a spus despre mine, limitele libertăţii de exprimare garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", afirmă Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a pierdut definitiv miercuri procesul intentat actualului premier Emil Boc, pentru afirmaţiile publice făcute de acesta din urmă în legătură cu contractul Sterling, tribunalul respingând ca nefondat recursul fostului prim-ministru.

Tribunalul Bucureşti a respins ca nefondat recursul făcut de Călin Popescu Tăriceanu împotriva deciziei din iunie 2010 a Judecătoriei Sectorului 5, care de asemenea a respins acţiunea făcută de fostul premier împotriva lui Emil Boc.

Decizia de miercuri a Tribunalului Bucureşti nu mai poate fi contestată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici